Consumul de apa este extrem de important in orice stadiu al vietii v-ati afla, dar in timpul sarcinii pare cu atat mai important cu cat corpul trece prin foarte multe schimbari pentru a se adapta la sustinerea vietii pentru doi.
In aceasta perioada ai nevoie de apa pentru buna hidratare a organismului, pentru a creste cantitatea de lichid amniotic in jurul fetusului si reducerea frecventei (sau eliminarea) infectiilor urinare, ajuta la cresterea volumului de sange in corp si te rehidrateaza in conditii de efort. Oamenii de stiinta afirma ca un consum insuficient de apa in timpul sarcinii reprezinta un factor decisiv al compresiei cordonului ombilical si al concentratiei crescute de meconiu in lichid.
Apa ajuta in transportarea nutrientilor. In cazul in care nu stiai, apa din organism este principala modalitate de a transporta toate cele necesare dezvoltarii bebelusului. Totul incepe cu apa care faciliteaza absorbtia elementelor esentiale in celule si transporta vitaminele, mineralele si hormonii in celulele sangelui. Aceste celule imbogatite ajung in placenta si apoi la bebelus.
Apa elimina toxinele. Nu doar mananci si bei pentru doi, ci si produci toxine pentru amandoi – ceea ce inseamna ca vei avea mai mult de eliminat din sistemul tau decat inainte. Apa ajuta la dizolvarea toxinelor si la transportarea lor din rinichi prin urina. Consumand suficienta apa reduci riscul infectiilor urinare, ajuti procesul de digestie si evitarea constipatiei.
Apa mentine o stare de confort. In timpul sarcinii, temperatura corpului mamei creste, iar apa vine din nou in ajutor prin reglarea temperaturii si prin eliminarea ei prin transpiratie. De asemenea, un circuit constant al lichidelor in organism inlatura oboseala specifica lunilor de sarcina (unul dintre primele simptome ale deshidratarii este extenuarea) si tine departe durerile de cap. Unele femei au descoperit ca band apa in mod regulat, reusesc sa atenueze simptomele greturilor specifice sarcinii, aciditatea este mai scazuta, precum si indigestia sau aparitia hemoroizilor. De asemenea, dupa sarcina, un consum suficient de apa poate ameliora eventualele depresii post-partum.
Apa este sursa de frumusete. Se vorbeste despre aspectul imbunatatit al pielii din lunile de sarcina, dar unele femei constata ca produc un exces de sebum datorita hormonilor. Crescand consumul de apa, poti echilibra situatia si te poti bucura din plin de cele cateva luni de piele mai stralucitoare ca niciodata.
Consumul de apa previne retentia de apa. Da, ai citit bine! Multe femei asociaza retentia de apa cu insusi consumul de apa, ceea ce este chiar opusul. In mod paradoxal, prin consumul constant si suficient de apa, ai toate sansele sa scapi de cea acumulata in tesuturi. Chiar daca te poti astepta la o anumita retentie care este perfect normala in timpul sarcinii, te poti bucura de ameliorarea aspectului extremitatilor (maini, picioare). Iti recomandam AQUA Carpatica pentru ca e o apa saraca in sodiu si acest lucru nu accentueaza predispozitia organismului mamei de a pastra apa in celule si tesuturi.
Asadar, consumul de apa este printre cele mai importante obiceiuri din timpul perioadei de sarcina si asigura bebelusului, dar si mamei, un mediu sanatos pentru a se dezvolta. De aceea, e important ca apa pe care o bea mama si mai tarziu si copilul sa fie una echilibrata din punct de vedere al mineralelor si pura. Cantitatea de nitrati din apele potabile sunt o problema la care viitoarele mame trebuie sa fie extrem de atente: maximul admis pentru adulti – 50 de mg/l – este mult prea ridicat atunci cand apa respectiva ingerata ajunge si in organismul fatului. De aceea, medicii recomanda ca aceasta cantitate sa fie de maxim 10 mg/l, exact aceeasi ca pentru bebelusi. Nitratii sunt compusi derivati din azot, care se gasesc in circuitul natural al apei, iar odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.
3 comentarii
Singurele desene anmaite care sunt potrivite pentru cei mici dupa parerea mea sunt desenele anmaite vechi de Disney, ca de exemplu Alba ca zapada, Frumoasa si bestia, Cenusareasa sau Pisicile arist…
Si noi credem la fel, de aceea suntem parteneri in spectacolele Disney: https://www.myticket.ro/evenimente/disney-live-mickey-s-magic-show-sala-palatului-bucuresti-februarie-2013.html
[…] Un articol despre nutrienții din apă care se transportă de la mamă la făt și cum afectează aceștia sănătatea și starea de bine a gravidei: http://blog.aquacarpatica.com/consumul-de-apa-in-timpul-sarcinii-i/aqua-carpatica […]