Continuam cu celelalte indicatoare de pe etichetele apelor minerale si importanta valorilor lor pentru sanatate. Prima parte poate fi citita aici.
Fluor-ul – recomandat sub 0.5 mg/l
Fluor-ul este un microelement mineral care se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti. De aceea, rolul sau este de protectie impotriva cariilor, efect prezent chiar in cantitati mici, dar si in mentinerea structurii oaselor. Cu toate acestea, un continut ridicat al fluorului in apa, poate fi daunator, de aceea limita maxima admisa este de 0.5 mg/l pentru apa, valoare respectata de AQUA Carpatica, de pana la 0,1 mg/l.
PH-ul – recomandat intre 6.5 – 8.5
Notiunea de pH exprima cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substante. Apa de baut trebuie să fie aproape neutra, adică sa aibă pH-ul de 6,8 – 8.5. Dacă pH-ul este sub 5.6, apa este acidă si cauzeaza modificari ireversibile la nivelul epiteliilor, iar daca pH-ul este peste 11, apa este alcalina si irita ochii, pielea si mucoasele. O apa cu un pH ideal este cea a carei valoare se apropie de 7, adica perfect neutra, dar si o depasire usoara spre alcalinitate este benefica. Si din acest punct de vedere, AQUA Carpatica plata este in parametrii ideali, pH-ul acesteia fiind de 7,21.
Nitratii – recomandat sub 10 mg/l
Nitritii – recomandat sub 0.005 mg/l
Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante si animale. In mod natural, intre nitratii din sol, apa si plante se stabileste un echilibru. Insa activitatea omului rupe acest echilibru, prin utilizarea intensiva in agricultura a ingrasamintelor organice naturale – si mai ales a celor azotoase sintetice.
Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.
Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.
Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.
Efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-nascutului”). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. Se datoreaza transformarii nitratilor in organismul sugarilor in nitriti si ei la randul lor fixeaza hemoblobina impiedicand trnsportul oxigenului.
Desi legea in Uniunea Europeana permite o limita maxima de nitrati de 50mg/L, medicii din intreaga lume gasesc aceasta cifra mult prea permisiva. Ei considera valoarea mult prea ridicata, fiind un risc in special pentru sugari si copii mici. Recomandarea lor este de maxim 10 mg nitrati (NO3) pe litru la 1 litru de apa destinata prepararii hranei sugariilor si copiilor mici.
Toate apele AQUA, au un continut minim de nitrati: AQUA Carpatica plata – 0,8 mg/l – 1.7 mg/l si AQUA Carpatica carbogazoasa si Forte – 0 mg/l, buletinele de analize dovedind ca este cea mai pura apa din Romania si ideala pentru prepararea hranei bebelusilor.
14 comentarii
Buna ziua,
Va contactez de la firma cytogenomic medical laboratory si as dori sa stiu daca detineti dozatoare in vederea inchirierii si aprovizionarii cu apa la bidon.
multumesc,
O zi buna!
ALINA DINU
Buna ziua,
Nu comercializam apa pentru dozatoare. Volumele cele mai mari pe care le avem in piata sunt cele la 5 litri.
Multumim!
Buna ziua,
Sunt un fan al apei aqua carpatica la bidon de 5l, in primul rand ca bidoul se poate strange ocupand un volum mic (in comparatie cu sticlele de 2l).din pacate gasesc foarte rar in magazine (Carrefour brasov in special), ceea ce ma face sa cred ca exista ceva probleme cu distributia. M-ar ajuta foarte mult sa nu trebuiasca sa fac stoc acasa de cate 10 bidoane doar pentru a ma asigura ca nu trebuie sa iau baxuri la 2l.
sper sa faceti ce stiti voi ca trebuie facut pentru a gasi apa la 5l tot timpul.
Multumsec,
bogdan
Bogdan, n-a fost o problema de distributie, ci, in principiu, una de cerere mare 🙂 In perioada urmatoare vei gasi mult mai usor si AQUA la 5 litri. Iti multumim pentru feedback!
Tot respectul pentru calitatea acestei ape si nu in ultimul rind pentru designul extrem de reusit al ambalajului !
Familia mea o consuma de la aparitia Ei pe piata.
Anneliese
[…] Articolul continua in partea a doua. […]
Buna ziua,
Se poate sa precizati daca fluorul se gaseste in mod natural in apa Aqua Carpatica sau este adaugat in cursul procesului de imbuteliere?
Multumesc.
Buna, Mihai,
Apele noastre nu contin fluor, este sub limita de detectie.
Se poate sa precizati daca fluorul este prezent in mod natural in apa sau este adaugat in timpul procesului de imbuteliere?
Multumesc.
Buna, Bogdan,
Apele noastre nu contin fluor, este sub limita de detectie.
Salut.
Ma tot uit pe sticlele voastre de apa plata și pe unele PH este de 7.21 pe altele 7.70 iar pe altele PH este 7.89. Aici pe site citesc ca ar fi 7.21….
Deci intrebarea este evidenta… cat este PH apei voastre?
In functie de izvorul pe care il aveti – Fie Haja (7.7), fie Bajenaru (7.2). Nu avem o apa cu 7.89. Multumim!
Buna ziua,
Imi puteti spune care este valoarea reziduului sec?
Multumesc
Buna, Gabriela, Valoarea Reziduului Sec este de 169 pentru apa plata. Multumim!