Știați că și apele cu tradiție conțin nitrați? Legislația României nu îi obligă pe producătorii de ape îmbuteliate să menționeze conținutul de nitrați pe etichetă. Cu ajutorul aplicației AQUA Scanner e simplu să afli chiar la raft compoziția apei pe care o cumperi și să alegi informat:
Află informațiile pe care nu le dezvăluie producătorii de ape îmbuteliate și compară rezultatele! E important să verifici conținutul de nitrați din apa pe care o bea familia ta.
E important să verifici conținutul de nitrați al apei pe care o bea familia ta!
Nitrații și nitriții sunt componente naturale ale solului și fac parte din ciclul de azot. Aceștia apar în urma mineralizării substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale. Nitrații sunt parțial absorbiți de către rădăcinile plantelor și sunt materii prime pentru sinteza proteinelor și a altor compuși ai azotului însă excedentul contaminează apele subterane freatice.
Buni pentru plante, dar nu pentru oameni, nitrații sunt dăunători sănătății bebelușilor și femeilor însărcinate. Insipizi, incolori și inodori, nitrații se găsesc în aproape orice apă îmbuteliată de pe piață.
Nou-născuții sunt cei mai vulnerabili în ceea ce privește contaminarea cu nitrați, deoarece flora lor micro-bacteriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta cu ei. Odată ingerați, nitrații sunt transformați în nitriți – mult mai toxici decât nitrații, după contactul cu micro flora bacteriană a stomacului. Ingerarea unei cantități mai mari decât cea permisă poate avea următoarele consecințe: de la probleme gastrice, diaree infecțioasă, urticarie și erupții cutanate – la methemoglobinemie.
Încă de la geneza brandului, AQUA Carpatica, apa minerală cu cel mai mic conținut de nitrați din România, luptă pentru educarea și informarea consumatorilor despre beneficiile și importanța apei minerale naturale sănătoase.
Cum luptăm pentru puritate?
În România nu există o lege care să protejeze bebelușii, impunând un conținut scăzut de nitrați pentru apa destinată hranei acestora. Deși legea în Uniunea Europeană permite o limită maximă de nitrați de 50 mg/l, medicii pediatri din întreaga lume găsesc această cifră mult prea permisivă. Ei consideră valoarea prea ridicată, fiind un risc în special pentru sugari și copiii mici. Recomandarea lor este de maximum 10 mg/l nitrați la un litru de apă.
Poți citi mai multe despre inițiativa AQUA Carpatica pentru introducerea conținutului de nitrați pe etichetele tuturor apelor din România pe www.legea-apei.ro
Testul Purității, o mică bucată de hârtie, le-a dat românilor puterea de a testa singuri apa pe care o beau. Cu ajutorul lor am reușit să completăm Harta Nitraților: au fost testate peste 1600 de ape de la robinet, 127 de râuri și pârâuri și 687 de fântâni.
În 2016, luptăm pentru puritate cu aplicația AQUA Scanner
Acum, continuăm lupta pentru puritate, de această dată în mediul digital. Alege informat apa pe care o bei: cu aplicația AQUA Scanner poți scana pe loc eticheta oricărei ape îmbuteliate din România.
Descarcă aplicația din Google Play. În curând și pe iOS.
Aplicația se adresează tuturor celor care vor să afle adevărul despre apele îmbuteliate din România, în special tinerilor părinți care sunt asaltați de mesaje ambigue și nesusținute despre calitatea apei potrivite pentru bebeluși și copiii mici, dar și celor preocupați de sănătate și nutriție.
Rezultatele incluse în aplicație se bazează pe buletinele de analize efectuate la un laborator de analize acreditat și neutru și pot fi consultate pe site-ul aquascanner.ro.
8 comentarii
Unde e aplicatia? Sau e doar o minciuna prin care sa atrageti clienti? Daca e doar o minciuna, cred ca ar trebui sa afle si altii.
De ce pe etichetele de apa aqua carpatica sunt niste date iar pe aplicatie cu totul altele ?
Buna, Catalin,
Ai grija sa selectezi acelasi izvor ca pe eticheta – Haja sau Bajenaru. De aceea pot fi diferente – sa scanezi o eticheta de Haja si aplicatia sa iti arate datele de la Bajenaru. Multumim!
dc numai pt android..?ca n am inteles o p asta..????
Urmeaza si iOS in aceasta saptamana. Multumim!
stie cineva pe ce data apare aceasta aplicatie pe ios??? va rog frumos
Buna, Victor, speram ca saptamana aceasta, se lucreaza la ultimele detalii. Multumim!
[…] Awards ce a avut loc pe 14 iunie, la Muzeul Național de Artă la României, campania noastră, AQUA Scanner, dezvoltată împreună cu agenția Cohn and Jansen JWT, a obținut două premii importante fiind […]