De ce este necesar să fim hidratați corespunzător și eficient mereu?
Majoritatea proceselor metabolice din corpul nostru se bazează pe apă: ajuta la controlul temperaturii, lubirfierea încheieturilor, detoxifiant, are un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale și ritmului cardiac, asigură buna functionare a sistemului nervos. Definiția deshidratării este legată de pierderea excesivă a fluidelor din organism, care poate avea o serie de cauze: lipsa de hidratare, transpirație (căldură excesivă, exerciții fizice intense), diaree, vărsături, diabet zaharat, arsuri, consumul de alcool.
Atunci când simțim senzația de sete, organismul este deja deshidratat cu 1%. Indiferent de cauză, chiar si o pierdere de până la 2% din apa din organism provoacă simptome ale deshidratării, apariția senzației de sete fiind primul semn, pe lângă producția de scăzută urină și colorația intensă, oboseală, iritabilitate, depresie, lipsa lacrimi, dureri de cap, amețeală, insomnie și o stare generală bună. Dacă acest procent crește, simptomele devin mai severe și li se adaugă prin aritmie, hipertensiune arterială, leșin, constipație, temperatură ridicată, greață. La 10% deshidratare, apar spasme musculare, pielea devine foarte fragilă, iar vederea este neclară. O pierdere de 15% este fatală.
Păstrarea hidratării în timpul antrenamentelor îmbunătățește performanța
Cei care fac în mod regulat exerciții fizice știu cât de important este să rămână hidratați, mai ales în sezonul cald. O scădere de 2% a hidratării la temperaturi ridicate conduce la o reducere a performanței. Pentru a avea hidratare corectă, vă recomandăm să aveți întotdeauna o sticlă de apă în rucsac sau în mașină. Dar, dacă doriți să îmbunătățiți performanța antrenamentelor sportive, trebuie să beți apă în mod inteligent și de a beneficia de efectul maxim al hidratării corespunzătoare.
Pentru un antrenament mai eficient și performanțe mai bune:
Prehidratare
Un studiu din revista Journal of Athletic Training sustine că un grup de alergători care au început o cursă de 12km deshidratați la 26 de grade au ajuns la linia de sosire cu aproape 2 minute jumătate mai târziu decat cei care s-au hidratat înainte. Deshidratarea cauzează o scadere în volumul sângelui, ceea ce scade abilitatea corpului de a regla temperatura și îngreunează capacitatea de a face fata efortului anaerob. N-ati planificat inainte? Macar cu 15 minute inainte beti un pahar mai generos.
- Apă rece pentru durată
Într-un studiu publicat în 2008 în Medicine & Science in Sports & Exercise, cicliștii care au baut apă rece înainte și în timpul antrenamentului au rezistat cu 12 minute mai mult decât cei care au baut apă la temperatura camerei sau caldă. În aceeasi idee, alergătorii care au baut apă cu gheață au alergat cu 10 minute mai mult decat dacă ar fi băut doar apă rece. În ambele cazuri, temperatura scazută a apei băute le-a săazut propria temperatură și, implicit, gradul de efort, permițându-le să își prelungească performanța.
Înainte de o alergare în aer liber pe vreme caldă, pregătește-ți o bautură cu gheață. O idee practică e să o umpli doar pe jumătate, să o pui la congelator, iar cealaltă jumătate să o adaugi exact înainte de a începe alergarea.
- Urmărește-ți orarul
Potrivit unui studiu din iulie 2009 publicat în Journal of Sports Sciences, când ciclișii și-au notat planul de hidratare în timpul antrenamentului – incluzând exact timpii și cantitățile – au băut mai frecvent și au consumat mai multă apa decât cei care nu au avut un plan.
În prima fază, notează-ți de câte ori îți este sete în timpul antrenamentului și cât ai nevoie ca să îți potolești setea.
Ce sunt electroliții și de ce apa minerală este singura sursă naturală a acestor substanțe importante?
Electroliții sunt substanțe chimice solubile în apă, care după dizolvare disociază în ioni, iar soluția rezultată prezintă o conductivitate electrică. Toate sărurile minerale care se găsesc în apa minerală sunt electroliți: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, etc.
Apa minerală – apa provenind dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe sonde care provin dintr-o sursă de apă subterană geologică și protejată fizic. Apa minerală se distinge de alte tipuri de apă în funcție de nivelurile constante și proporțiile relative de minerale și oligoelemente la punctul de emergență de la sursă. Nu există minerale adăugate în mod artificial la acest tip de apă.
Alimentați-vă nivelurile de electroliți cu apă minerală naturală
După un antrenament, un jogging sau o activitate fizică intensă, cea mai bună alegere pentru a reface electroliții (mineralele) pierdute prin transpirație este consumul de apă naturală minerală, nu băuturi care conțin aditivi, zahăr și minerale artificiale.
Apa curată, pură, este cea mai bună băutură cu care să hidratatăm corpul înainte, în timpul și după exerciții, deoarece este ușor de absorbit de către organism, oferind hidratare intracelulară – mai rapid și natural decât orice altă băutură.
Apele minerale naturale (plate și carbogazoase) care pot îmbunătăți rezistența la efort, oferind o capacitate sporită de tampon extracelular. În timpul activității fizice restabilesc lichidele și sărurile, facilitează eliminarea deșeurilor de azot și contrabalansează acidoza metabolică, ceea ce este tipic sindromului de efort a sportivilor.
Efectele benefice ale bicarbonaților asupra sănătății sunt dovedite de organismul uman în sine. Bicarbonatul este secretat de stomac și este necesar pentru digestie. Cel mai important efect al ingestiei de bicarbonat este modificarea echilibrului acido-bazic precum și pH-ului sanguin și concentrația de bicarbonat în fluide biologice.
Apele gazoase ARTIFICIAL nu conțin bicarbonați naturali!
Includerea artificială a CO2-uli creează un mediu dur pe întreg sistemul digestiv și de fapt, crește eliberarea aciditat gastrică, ceea ce duce în cele din urmă la hipertensiune, ulcer, presiune pe diafragmă.
Printre tipurile de acid produse generate în timpul exercițiilor fizice, acidul lactic este tamponat cu bicarbonat.
Apele minerale naturale îmbuteliate (în continuare și spumante) care conțin bicarbonați naturali pot contribui la reducerea oboselii musculare și, astfel, acestea cresc performanța exercițiilor fizice pe termen scurt. Activitatea fizică poate implica producerea de acid lactic, ceea ce duce la acidifierea pH-ului în sânge și mușchi. Pentru a amortiza această acumulare de acid lactic și reglarea echilibrului acido-bazic, organismul utilizează tampoane biologice, în special a sistemelor tampon-bicarbonat. Dar, în condiții de activitate fizică intensă, acest tampon natural este limitat, iar acumularea are loc cu riscul de oboseală.
Concentrația mare de ioni de calciu și magneziu în apele carbogazoase natural generează o concentrație mai mare de bicarbonat și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutor în digestie, prevenirea pietrelor renale și neutralizarea acidului lactic generat în timpul activității fizice.
O apă minerală naturală cum este AQUA Carpatica este cea mai bună alegere, pentru că este mai bogată în bicarbonați de calciu și de magneziu – natural carbogazoază: 1281 și cea plată: 199.
Apă pură, fără substanțe chimice nocive
Este foarte important ca apa pe care o alegeți să fie cât se poate de pură, fără urme de poluare sau deșeuri chimice în compoziția sa. Unul dintre cele mai nediscutate aspecte despre componentele nocive – unul care nu apare nici pe unele etichete- sunt nitrații. Ei sunt compuși chimici utilizați în agricultură. Buni pentru plante, dar dăunători pentru oameni, nitrații sunt substanțe incolore, inodore și insipide găsit în apele subterane și acvifere situate sub terenurile agricole.
AQUA Carpatica minerală natural carbogazoasă nu conține deloc nitrați, fiind perfect pură, iar apa minerală plată are un conținut extrem de mic, astfel încât este un lucru pe care nu trebuie să-ți faci griji.
Băuturi de evitat!
Evită bauturile pentru sportivi de carbohidrați și băuturi energizante, deoarece zahărul din aceste băuturi oferă calorii goale și carbohidrați, doar scurte explozii de energie, fără efecte bune pe termen lung.
Băuturile speciale pentru sport NU hidratează mai bine ca apa!
Alegerea unei băuturi în timpul de lucru depinde în mare măsură de intensitatea și durata sesiunii și o mulțime de oameni aleg bautura pentru sportivi gândidu-se că sărurile adăugate în mod artificial sunt un mod mai rapid de a se hidrata înainte sau în timpul unui antrenament.
Apa minerală naturală și o gustare hrănitoare corectă, bogate in sodiu și potasiu (cum ar fi banane, portocale sau nuci) sunt o opțiune mult mai sănătoasă. În plus, apa pură, simplă, naturală nu are calorii, fără adaos de zahăr sau aditivi chimici, care vă face mai mult rău decât bine.
2 comentarii
o apă alcalină cu un ph natural ridicat este chiar mai potrivită in cazul eforturilor fizice si asigură o hidratare mult mai bună,nu?
Da, poate ajuta la refacerea mai rapida in cazul efortului fizic, insa nu este un criteriu de sine statator. Daca o apa este alcalina in mod natural, dar nu contine o cantitate generoasa de bicarbonati naturali si electroliti, nu poate satisface toate nevoile de hidratare in urma unui efort fizic. Speram ca am fost de ajutor 🙂