În perioada următoare, temperaturile ridicate ne vor pune iar probleme și ar fi bine să vă ajutăm să fiți pregătiți din punctul de vedere al hidratării corecte.
Majoritatea proceselor metabolice din organism se bazează pe apă, ajută la controlul temperaturii, lubrifierea articulațiilor, detoxifiere, tensiunea arterială, bătăile inimii și funcționarea corectă a sistemului nervos.
Care sunt miturile legate de deshidratare?
1. Bea 8-12 pahare de apă zilnic.
Deși 8-12 pahare de apă pe zi este media de apă de care au nevoie oamenii în general, însă așa cum oamenii sunt foarte diferiți prin natura lor, prin obiceiuri, prin activitățile zilnice. De aceea, acest număr (orientativ) poate varia foarte mult. Cantitatea de apă necesară poate fi mai mare sau mai mică în funcție de o multitudine de factori: tipul de execiții fizice, clima, alimentația, starea de sănătate, chiar și tipul de îmbrăcăminte. Cel mai bun indicator al numărului de pahare de apă zilnic este chiar setea resimțită.
2. Bea apă doar când ai senzația de sete
Setea este cel mai clar semnal de sete, însă ea nu apare întotdeauna la timp pentru a evita deshidratarea. Spre exemplu, în timpul antrenamentelor fizice, această senzație poate fi imperceptibilă deși nevoia există.
Deși deshidratarea severă este un risc mai mare pentru grupele de vârstă vulnerabile (copii, bătrâni) și pentru cei cu boli cronice, ea poate apărea și la adulți sănătoși, în special cei care fac exerciții fizice solicitante, au o problemă digestivă acută (vomă, diaree etc) sau care stau în zone cu temperaturi foarte ridicate fără să se hidrateze conform acestor condiții. Simptomele sunt: temperatură ridicată, piele roșie, puls ridicat, resiprație accelerată, amețeală, oboseală generală. Oricare dintre aceste simptome trebuie să vă atragă atenția și să luați măsuri de hidratare cât mai rapidă. Complicațiile pot duce la crize, blocaj renal, comă. În cazul în care se observă înrăutățirea simptomelor, vă recomandăm atenție medicală de urgență.
Cum se previne?
Cea mai bună metodă pentru a evita deshidratarea este băutul de lichide, în special apă, în mod constant, chiar înainte să apară senzația de sete care este un indicator că organismul suferă deja de lipsa lichidelor. Pe lângă apă, în timpul verii puteți apela și la alimente cu un conținut generos de apă.
Sursa: Time.com
Niciun comentariu