E deja stiut ca apa nu este doar H2O, ci ca are in componenta mai multe saruri minerale sau alte substante care pot fi benefice pentru sanatate, dar care, in exces sau in cantitati nerecomandate, ne pot face rau. Asadar, cum alegem o apa buna dupa eticheta? Care sunt indicatorii fizico-chimici dupa care ar trebui sa ne ghidam atunci cand alegem apa pentru consumul zilnic propriu sau pentru bebelusi?
Noi am facut o selectie a celor mai importanti indicatori, cei care se afla pe etichete si care sunt valorile lor de referinta pentru a va informa mai usor despre apa plata potrivita consumului zilnic.
Reziduu sec/ TDS (Total Disolved Salts) – recomandat intre 100 – 400 mg/l
Este o valoare exprimata in grame a sarurilor minerale dizolvate in apa. Apa fara minerale dizolvate este apa distilata, cea cu o valoare pana in 500 mg/l este oligominerala, iar minerala este de la 500 mg/l in sus, in special cea carbogazoasa.
Reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii atesta faptul că: TDS trebuie să fie minim 100mg/l, şi optim 200-400 mg/l. Consumul si gatitul cu apa slab mineralizata creeaza dezechilibre in organism si demineralizeaza legumele si fructele.
Apa plata AQUA Carpatica are un TDS de maxim 270 mg/l si se incadreaza atat in apele oligominerale, dar si in recomandarea ideala a OMS.
Sodiul – recomandat sub 20 mg/l
Sodiul din apa este unul dintre cei mai importanti indicatori minerali. O cantitate echilibrata de sodiu este necesara bunei functionari a organismului, dar sunt anumite categorii de persoane care trebuie sa fie mai atente la consumul de sodiu: hipertensivii, cei cu afectiuni cardiovasculare si bebelusii carora li se recomanda o apa cu un continut de sodiu sub 20mg/l.
Spre exemplu, AQUA Carpatica are un continut redus de sodiu – sub 0.8 mg/l si este recomandat tuturor categoriilor de consumatori.
Calciul – recomandat sub 100 mg/l
Calciul este una dintre cele mai importante minerale necesare corpului uman. Este responsabil cu transmiterea influxurilor nervoase si cu sanatatea oaselor, fiind indispensabil in buna functionare a proceselor metabolice din organism. Carenta de calciu duce la contracturi musculare, carii, tulburari menstruale, palpitatii, tulburari neurologice si, in cazuri grave, la aparitia osteoporozei. Intr-o apla plata, cantitatea de calciu optima este sub 100mg/l.
In afara de o alimentatie sanatoasa, calciul poate fi asimilat si din apa minerala, AQUA Carpatica are un continut de 48 mg/litru, foarte echilibrat pentru consumul zilnic.
Magneziul – recomandat sub 50 mg/l
Este, de asemenea, un compus mineral foarte important pentru sanatatea organismului. Efectele lipsei acestuia includ: dureri de cap, oboseala generalizata, ameteli, fragilitatea unghiilor si a parului, stari de anexietate si depresie. Medicii recomanda un aport ajutator al consumului de magneziu si din apele minerale magneziene. O cura de mineralizare timp de doua saptamani este suficienta pentru refacerea pierderilor de magneziu.
AQUA Carpatica, prin continutul de 15,2 mg/l este ideala pentru echilibrarea cantitatii necesare in organism.
Articolul continua in partea a doua.
2 comentarii
[…] Continuam cu celelalte indicatoare de pe etichetele apelor minerale si importanta valorilor lor pentru sanatate. Prima parte poate fi citita aici. […]
like&share, imi place- dar totul as dori sa particip.