Fie că e vorba despre limonadă, ceai, smoothie, milkshake, sucuri sau apă cu dulce, zahărul rafinat nu este niciodată alegerea sănătoasă. Cum pofta de dulce există și nu trebuie mereu înfrânată, putem schimba metoda de îndulcire. Într-un pahar de băutură carbogazoasă (sau nu) dulce – suc – pot exista până la 8 lingurițe de zahăr rafinat, lucru pe care în mod normal nu l-ați face niciodată acasă.
Multe sucuri, ori că sunt preparate din fructe, ori din legume, sunt dulci de la sine și uneori chiar e nevoie să fie diluate pentru a le mai tăia din dulceață. Acest lucru se poate face adăugând o anumită cantitate de apă – o trieme sau o jumătate, carbogazoasă sau plată. În afară de apă, mai puteți încerca laptele sau diverși înlcuitori ai acestuia. Prin adăugarea de lapte sau apă, nivelul de zahăr din sânge va crește mai lent. Copiii ar trebui să bea întotdeauna sucuri diluate, pentru a reduce asfel impactul asupra danturii.
Dacă un smoothie sau milkshake nu este suficient de dulce, se pot adăuga îndulcitori: zahăr brun, melasă, siropuri aromatizate, de vanilie sau fructe, însă cei naturali sunt întotdeauna alegerea sănătoasă.
Mierea
Există diverse sortimente de miere, cu gusturi și texturi diferite, însă ea nu trebuie administrată copiilor sub un an deoarece poate cauza botulism, o intoxicație potențial fatală.
Fructoza
În loc de zahăr tos (sucroză), puteți folosi fructoza (substanță organică dulce, extrasă din fructe). Fructoza are un indice glicemic mai mic decât sucroza, prin urmare poate fi folosită și de către diabetici, însă cu moderație. Fructoza este mai dulce decât zahărul, deci trebuie pusă puțină.
Melasa neagră
În procesul de rafinare a zahărului, sucul stors din trestie sau din sfecla de zahăr este fiert până devine un sirop dens din care sunt extrase cristalele de zahăr. În total, au loc trei procese de fierbere, rezultând melasa mai slabă, cea medie și, într-un final, melasa neagră, care este vâscoasă, închisă la culoare și ușor amăruie. Este o sursă excelentă de fier, calciu și magneziu, însă trebuie folosită în cantități moderate.
FOS (fructooligozaharidele)
Sunt niște fibre naturale care se regăsesc în banane, anghinare, roșii, ceapă și multe alte fructe și legume. Arată la fel ca zahărul și sunt aproape la fel de dulci, însă nu au efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Folosite cu moderație, sunt folositoare în cazul problemelor tractului digestiv deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice, însă în exces produc gaze intestinale.
Niciun comentariu