Odata cu venirea verii pe care multi dintre noi am asteptat-o, s-a instalat si canicula, care aduce cu ea pericolul desidratarii. Temperaturile ridicate elimina mult mai repede apa din corp prin transpiratie si ne pot afecta destul de tare, mai ales pentru ca deshidratarea se instaleaza fara sa ne dam seama si cauzeaza dureri de cap, ameteli, somnolenta, irascibilitate, o stare generala proasta, creste tensiunea arteriala si chiar palpitatii. Deshidratarea se instaleaza chiar cand se pierde 1% din apa din corp si apare senzatia de sete. Pentru a evita aceasta situatie, va oferim cateva sfaturi de hidratare pe timpul verii:
1. Aveti mereu apa la indemana!
Fie ca sunteti la birou, acasa sau pe strada, in timpul sezonului cald e important sa aveti apa mereu aproape si sa beti constant chiar daca nu simtiti sete. Acest obicei poate fi preluat pe tot parcursul anului. Fiind “la vedere” e mai simplu sa va mentineti hidratati.
2. Cata apa bem?
Cantitatea variaza la fiecare in parte in functie de greutate, inaltime, activitate desfasurata, temperatura mediului inconjurator, insa un minim de 2 litri de apa pe langa alte lichide consumate este o cantitate care ar trebui sa fie confortabila in zilele de vara. Pe langa apa, va sfatuim sa consumati legume si fructe bogate in apa: rosii, castraveti, pepene, cirese etc, dar si ceaiuri naturale (nu diuretice!) racite, limonada sau freshuri de citrice sau alte fructe. In valurile caniculare, este bine sa reduceti consumul de cafea si alte bauturi cu efect diuretic care accelereaza eliminarea apei din organism si sa alternati cu apa minerala carbogazoasa pentru a mentine un nivel optim al sarurilor minerale.
3. Apa la temperatura inconjuratoare
Oricat ar fi de tentanta, apa rece intr-o zi calda nu reduce senzatia de cald, ci o amplifica deoarece corpul incearca sa o aduca la propria temperatura, consumand astfel energie si generand caldura. O racorire mai eficienta se produce cand organismul se autoregleaza prin transpiratie abundenta, de aceea are nevoie de “combustibil”.
4. Faceti sport? Beti (si) mai multa apa!
Efortul fizic suplimenteaza cererea de apa a organismului, in special in cazul temperaturilor crescute. Aveti grija ca in timp ce faceti sport sa aveti la indemana apa si sa va hidratati regulat si nu dintr-o data pentru ca nu este la fel de eficient.
De asemenea, la o ora sau doua dupa, puteti bea apa minerala carbogazoasa pentru a reface echilibrul de saruri minerale pierdut rapid in timpul exercitiilor fizice.
5. Bautul apei nu e o corvoada, ci o placere
Pentru a va fi si mai usor sa mentineti o hidratare optima, va recomandam sa folositi cateva dintre retetele AQUA: limonada, cu castraveti sau socata (moderat, pentru ca e diuretica), sa aveti sticla de apa oricand aproape de voi, la birou sau acasa, sa o faceti atractiva pentru copii punand-o in recipiente colorate sau pregatind cuburi de gheata cu fructe sau paie colorate.
3 comentarii
Buna seara,
Sunt un consumator frecvent al apei plate aqua Carpatica, apa este buna la gust, insa plasticul folosit pentru sticla de 5 litri, este de o foarte prosta calitate. Sticla se deformaza foarte usor. de cand cumpar acest tip de apa cred ca nu am gasit nici macar o data o sticla intacta, pe langa aspectul inestetic, este si dificil de intrebuintat.
daca nu vreti sa pierdeti clienti v-as sugera sa luati masuri.
O seara buna!
Multumim pentru sugestii, Oana! Am transmis echipei feedback-ul tau!
Are dreptate doamnă de mai sus!eu folosesc ptr copilasi ,e foarte bună,dar plasticul din care e făcut bidonul de5l e varză!