De multe ori, chiar daca suntem deja obisnuiti cu un consum de apa in detrimentul altor bauturi dulci, activitatile curente sunt atat de solicitante ca la finalul zilei constatam ca nu ne-am hidratat corespunzator. Deshidratarea are simptome clare, in functie de gravitate: de la dureri de cap, oboseala, constipatie pana la tensiune scazuta, aritmie si afectiuni ale rinichilor.
Deci cum facem sa ne “amintim” in cursul zilei de nepretioasele pahare de apa necesare bunei functionari ale organismului?
1. Asociati consumul apei cu un obicei placut
Pana se face cafeaua de dimineata, turnati-va si un pahar de apa sau beti unul si dupa. Cafeaua, ceaiul verde si alte bauturi excitante produc si o eliminare rapida a apei din corp ceea ce face necesitatea asocierii cu atat mai mare. Va uitati la programul/filmul preferat? Aduceti o sticla de apa aproape.
2. Vecinatatea apei
De regula, motivul principal pentru care nu bem suficienta apa este lipsa ei din raza vizuala. Daca aveti multa treaba si sunteti ocupati cu activitati care va capteaza atentia, veti evita o pauza pentru a aduce un pahar plin. De aceea, inainte de a va aseza la birou aveti grija sa va aduceti si apa. In acest fel, in momentul in care veti simti sete, va va fi mult mai usor sa alegeti varianta sanatoasa: la birou, pe noptiera, langa televizor, in camera copiilor.
3. Inodor, insipid, incolor? Gresit!
Pentru multi oameni, apa nu are gust si poate nu e cea mai atractiva bautura, fiind preferata sucurilor dulci sau altor bauturi carbogazoase. Noi recomandam sa va inveseliti consumul de apa cu o sticla personalizata. E de preferat ca aceasta sa aiba minim 1.5 litri sau 2 litri pentru a va provoca sa beti tot pe parcursul zilei. De asemenea puteti sa adaugati o felie de lamaie sau menta. Asa, apa va capata si culoare si miros si gust placut, imbietor la multe pahare! 🙂
4. Pic cu pic se face hidratarea
Daca a trecut ceva timp de cand n-ati mai baut apa si deja s-a instalat setea, e semn ca organismul s-a deshidratat cu minim 1%. Veti simti tentatia de a bea mult ca sa compensati, dar in acest mod nu veti suplini lipsa apei pentru ca o cantitate mare dintr-o data nu poate fi retinuta si va fi rapid eliminata. Veti asocia bautul apei cu mersul la toaleta ceea ce e neadevarat. Incearcati sa beti rar, cu inghitituri mici la un interval regulat pentru hidratare optima.
5. There’s an app for that
Daca nimic nu pare sa functioneze, nu va pierdeti speranta: exista aplicatii care va reamintesc sa beti apa suficienta. Le indicati care este cantitatea pe care doriti sa o beti in fiecare zi (atentie: in timpul verii, e bine sa suplimentati cu cel putin 0.5l) si ele va trimit o notificare. Se gasesc atat pentru Android cat si pentru iOS si sunt deja foarte populare.
Happy water drinking! 🙂
Foto.
6 comentarii
[…] Tot ieri, pe blog, AQUA Carpatica a postat o lista de sfaturi practice pentru a te hidrata eficient si pentru a te obisnui cu apa, un ghid tocmai bun pentru astia ca mine. Articolul poate fi vizualizat aici. […]
eu la birou am în permanențăo sticlă de apă lângă mine, pentru hidratare.
PS: N-am scris cu majuscule, e totul din CSS 🙁
Foarte bine faci 🙂
[…] In momentul in care avem senzatia de sete, corpul este deja deshidratat cu […]
Ai uitat sa precizezi ca un consum adecvat de apa este benefic bolilor de piele.
De Un an de zile de cand consum minim 2.5L de apa fortat ma simt excelent.
Asafa – ne bucuram ca te simti bine. Nu e asa ca de la o vreme nu mai e un gest fortat, ci a devenit obisnuinta? 🙂