Ziua Pământului se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie și marchează aniversarea nașterii mișcării moderne a interesului pentru mediul înconjurător, în 1970. În acest an se împlinesc 45 de ani, așadar este o aniversare cu atât mai specială. În 2015, Ziua Internațională a Pământului are ca slogan „Este rândul nostru să conducem”, accentul fiind pus pe contribuția umanității în domeniul protecției mediului.
Întemeietorul a fost Gaylord Nelson, un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest național legat de mediul înconjurător, pentru a zgudui aranjamentele politice și pentru a forța introducerea acestei probleme în agenda națională, în timp ce industria poluatoare prospera.
Ziua Pământului a schimbat însa toate aceste obiceiuri sau, cel puțin, le-a pus sub semnul îndoielii și îngrijorării pentru viitor. Pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani, au ieșit în străzi, parcuri sau amfiteatre pentru a protesta în favoarea unui mediu inconjurator mai stabil și mai sănătos. Denis Hayes, coordonatorul național și tânăra lui echipă au organizat proteste masive din oraș în oraș. Grupuri care militau împotriva deversărilor de petrol, fabricilor care poluau și a centralelor electrice, deșeurilor toxice, pesticidelor, pierderea faunei, au realizat că au multe valori și principii în comun.
Prima zi a Pamantului a dus la creerea Agenției pentru Protecția Mediului Înconjurător a Statelor Unite ale Americii și a deschiderii căii pentru un aer curat, apa curată și acțiuni pentru speciile pe cale de dispariție.
Pe măsură ce anul 1990 se apropia, un grup de lideri ce militau pentru mediul inconjurator a lansat ideea unei noi mari campanii și au cerut ajutorul lui Denis Hayes. De data aceasta, Ziua Pământului devenise un eveniment internațional, mobilizând 200 de milioane de oameni din 141 tari, astfel aducând la scenă mondială chestiunile mediului înconjurător.
Ziua Pământului 1990, a dat un mare imbold eforturilor internaționale pentru reciclare și a ajutat la pavarea căii pentru Summitul Națiunilor Unite pentru Pământ 1992 – Rio de Janeiro.
Cum mileniul III se apropia, Hayes a acceptat ideea unei noi campanii, de data aceasta concentrându-se asupra fenomenului de încălzire globală și a propulsării energiei curate. Ziua Pământului din anul 2000 a combinat esența primei zile a Pământului cu grandoarea internațională a activismului din 1990.
Pentru anul 2005, Ziua Pământului a avut Internetul ca ajutor în creerea de conexiuni între activiștii din lumea întreagă. Activitățiile au variat: de exemplu un lant enorm de oameni care mergea din sat în sat în Gabon, Africa, în timp ce sute de mii de oameni s-au adunat în National Mall din Washington, D.C., USA.
Abia în 2009 Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie ziua oficială pentru celebrarea internațională a acestei zile, numind-o atunci International Mother Earth Day – Ziua Mamei Pământ.
Ziua Pământului este acum sărbătorită pe plan internațional ca o expresie comună, ca o dorință publică de a construi o societate stabilă. Unind cetățenii activiști, această zi educă și mobilizează oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul înconjurător, inspira necesitatea de a acționa la nivel personal, comunitar, național și internațional. Activitățile și programele de Ziua Pământului reamintesc de promisunea făcută, de dorința publică și implică participarea tuturor nivelelor sociale.
Ziua Pământului a devenit un eveniment anual in foarte multe comunități din intreaga lume. Oferă o imensă oportunitate de a uni oamenii pentru a realiza acțiuni benefice tuturor. Foarte des se lansează proiecte al caror efect este de a realiza beneficii comunității și ajută la întărirea legaturii dintre grupurile comunității.
Niciun comentariu