Nu încercăm să vă certăm și nici nu am primit un mesaj de la părinții voștri, ci este sloganul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, locul în care toți cei care au ajuns cel puțin o dată se simt ca acasă. Ajuns la cea dea IX-a ediție, festivalul din Alexandria este unul dintre cele mai interesante evenimente de teatru din țară deoarece este locul unde tinerele talente își pot găsi mentori și apar în fața publicului avizat. Este un punct de pornire pentru mulți tineri actori și o sursă autentică de speranță pentru lumea scenei.
14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tânăr, 3 masterclass-uri, 5 filme, 9 ateliere, 4 spectacole pentru copii sunt doar o parte a evenimentelor de pe agenda ediției din acest an.
La fel ca în fiecare an, Ideo Ideis include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria (spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România).
Printre spectacolele de teatru profesionist care se vor juca pe cele două scene ale festivalului se află: “Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ștefănescu, adaptare după romanul ”Moromeții”, Teatrul Act, cu Marcel Iureș și George Mihăiță; “Fata din curcubeu” de Lia Bugnar, Teatrul Național București; “Freak Show”, one-man-show cu Florin Piersic Jr; O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, UNATC; “Bullets over Lipscani” după Woody Allen și “Cremă de zahăr ars” de Iris Spiridon, Godot Café Teatru; “Artă” de Yasmina Reza, Teatrul Bulandra.
În cadrul secțiunii Masterclass a acestei ediții, îi întâlnim pe actorii Victor Rebengiuc, Vlad Ivanov și mentorii Ideo Ideis: Cătălin Ștefănescu, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Andi Vasluianu, iar Serile Povestitorilor îi au ca invitați pe realizatorul tv Andi Moisescu, alpinistul Horia Colibășanu și pe Andreea Iager Tako și Norbert Tako – fondatorii festivalului Plai.
Cinemateca Târzie îi aduce la Ideo Ideis pe regizorii Nae Caranfil cu filmul „Closer to the moon” și Bogdan Mustață cu filmul „Lupu”. Tot la categoria cinematografie, anul acesta, Caravana TIFF vine la Alexandria pentru 3 seri de proiecții gratuite de film în aer liber, unde vor fi proiectate filmele “With Mum”, „Bucureşti, unde eşti?” și “#Selfie”.
Pe lângă toate aceste evenimente, în primele 4 zile ale festivalului, tinerii participanți vor fi ocupați cu Atelierele de Teatru Tânăr coordonate de tineri actori şi regizori și Atelierele de Măiestrie: Coregrafie – coordonate de Arcadie Rusu, Vava Ştefănescu și Mihaela Zamfirescu, Dramaturgie – coordonate de Mihaela Michailov și Bogdan Georgescu, Scenografie – coordonat de Adrian Damian, Muzică&Ritm – coordonate de Raul Kusak, AFO – voce și Dan Alexandru (Cretzu) – tobe, Educație Vizuală – coordonat de Vlad Petri.
Nu în ultimul rând, în fiecare an, Ideo Ideis are o serie de evenimente dedicate comunității locale: 4 spectacole pentru copii, printre care spectacolul Carnaval, cu Marian Ralea, Teatrul Național pentru Copii, București, ateliere Art&Play, un atelier de parenting și animație stradală. Cele 10 spectacole ale secțiunii Teatru Tânăr de anul acesta sunt: “Sub aceeași stea” – AICI (Constanța), „Soacra cu trei nurori”– Mircea Albulescu (Câmpina), „Clasa noastră” – AS (București), „ampiticipecreier.com” – Atelierul de Teatru (Botoșani), „5 nuanțe de negru” – Domino (Râmnicu Vâlcea), „Satul Electronic” – Gong (Roman), „Povești de familie” – Oglinzi (Sinaia), „Visul unei nopți de Sânziene” – Theatron (Vulcan), „Gâlcevile din Chioggia” – Yorick (București), „Scene din viața insectelor” – StarT (Alexandria).
AQUA Carpatica se alătură pentru prima oară acestui festival și este onorată să susțină eforturile organizatorilor care au pornit acum nouă ani pe acest drum care a apropiat tinerii liceeni de marii actori și de public. Suntem acolo să potolim setea și emoțiile participanților, invitaților și organizatorilor și acest lucru ne bucură. Este, alături de celelalte festivaluri de teatru pe care le susținem – Festivalul Internațional de Teatru Sibiu și Festivalul de Teatru Independent Undercloud, o misiune de care suntem extrem de mândri: aceea de a ajuta cultura de calitate din România. Le dorim succes participanților!
Niciun comentariu