Desi Romania detine pe teritoriul ei aproape 60% din apele minerale ale Europei, romanii inca nu stiu diferentele sau asemanarile dintre apa plata, apa minerala, carbogazoasa si carbogazificata.
Pentru a clasifica tipul de apa, un prim criteriu ar fi continutul de minerale din apa. In acest sens, e important de stiut ca si apa plata contine saruri minerale dizolvate in cantitati mai mici decat apa minerala carbogazoasa si preia numele de oligominerala, care inseamna ca are un continut de minerale/litru intre 50 – 500 mg/l. Apa oligominerala provine de la izvoare de mare adancime si este recomandata consumului zilnic, dar si pentru gatit.
AQUA Carpatica plata este o apa plata oligominerala naturala cu un TDS (total disolved salts) de 278 mg/l, cu un continut echilibrat de calciu si magneziu. Mineralele sunt in proportii echilibrate si in limitele recomandate, in special a celor care influenteaza starea de sanatate. AQUA Carpatica are un continut scazut de sodiu, lucru care o recomanda consumului pentru copilasi si celor care sufera de boli cardiovasculare. In cantitati mari, clorura de sodiu determina corpul sa retina apa si astfel volumul de fluide din corp creste. Acest proces duce, in timp, la hipertensiune, care este legata de riscul crescut de afectiuni cardiace sau de atac cerebral.
Cu toate acestea, consumul de apa demineralizata sau prea slab mineralizata duce la ceresterea riscului de intoxicatii cu metale grele, deoarece la nivelul tubului digestiv, calciul şi magneziul se absorb preferenţial faţa de metalele toxice. In plus, are si un efect diuretic, ajutand la curatarea rinichilor si a tractului urinar.
Apa minerala este acea apa care are un continut de minerale cuprins intre 500 si 1000 de mg/litru. Ea este, de regula, carbogazoasa, iar dioxidul de carbon din apa poate fi natural sau adaugat, fie de la sursa, fie sintetic alimentar.
Apa minerala are concentratii mai mari de saruri dizolvate, fiind recomandata pentru completarea aportului de minerale din corp, in special in cazul efortului. Studiile arata ca absorbtia de minerale din apa se face mai repede decat in cazul oricarei variante, fie ca este din alimentatie, fie din suplimente, pentru ca apa ajunge in circuitul organismului cel mai usor.
Spre exemplu, un litru de apa carbogazoasa naturala AQUA Carpatica contine 286 miligrame de calciu pe litru, aproape cat un pahar de lapte. Cu toate acestea, este o valoare care nu cauzeaza depuneri in organism, fiind sub limita maxima admisa.
Originea controlata a apelor minerale, fie ca sunt plate sau carbogazoase, asigura temperatura si conţinutul de saruri minerale constante, indiferent de conditiile climaterice de la suprafata. Cu toate acestea, factorii de poluare din sol pot ajunge in apele minerale sub forma nitratilor. Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.
In Romania, limita admisa pentru nitrati este de 50mg/l, dar medicii o considera prea permisiva, in special pentru bebelusi, care sunt mai sensibili. AQUA Carpatica este apa cu cele mai mici concentratii de nitrati – 0,8 mg/l, iar apa carbogazoasa este pura din punct de vedere al nitratilor, cu continut 0 de nitrati/l.
Articol preluat de pe Business24.ro
7 comentarii
cea mai buna si pura apa din lume
Multumim, Alex! Te asteptam pe blog in fiecare saptamana ca sa aflam impreuna de ce.
chiar ne bagati in seamna ?
Chiar da, asteptam feedback sau intrebari 🙂
Felicitari pentru aceasta initiativa. daca am intelege cat de importanta este apa, am fi cu mult mai buni.
Asa este, Tudor! Apa este foarte importanta si ar fi nevoie sa -i intelegem structura si efectele ca sa constientizam importanta ei in vietile noastre.
[…] Aqua Carpatica si-a lansat blogul. Curios, un singur articol are sase comentarii, dar nu se vad in pagina. Mai au de bocanit la […]