De ce este important să stați acasă?
#StămAcasă a devenit mesaj universal și este una dintre acțiunile cele mai simple pe care fiecare dintre voi le poate face pentru a avea grijă de sănătatea personală, cât și a celor din jur.
Pe măsură ce pandemia COVID- 19 se răspândește, distanțarea socială este una dintre strategiile cheie pentru aplatizarea curbei și pentru scăderea ratei de infectare. Distanțarea socială e singurul mod prin care puteți face diferența și diminua efectul acestei pandemii.
Cum vă adaptați cu bine izolării la domiciliu?
Aceste perioade de izolare de 14 zile implică persoane sau familii care stau în casele lor și nu au contact fizic cu cei din afară. Ieșirile sunt foarte limitate și implică doar acțiunile importante precum cumpărăturile sau mersul la serviciu acolo unde nu se poate aplica lucratul de acasă.
Închiderea temporară a școlilor și alegerea unor companii de a le permite angajaților săi să lucreze de acasă pun numeroase familii în fața unor noi provocări:
- Managementul între timpul alocat gestionării sarcinilor de lucru și cel alocat copiilor;
- Adaptarea la un nou stil de viață atât pentru părinți, cât și pentru cei mici.
Pentru părinții care încearcă să lucreze de acasă, capacitatea lor de a face acest lucru variază în funcție de diverși factori de la vârsta copiii lor, resursele de care dispun acasă pentru rezolvarea sarcinilor, dar și natura muncii lor. Temperamentul părinților și al copiilor joacă de asemenea un rol important.
La nivel psihologic, autoizolarea poate lovi trei componente critice ale sănătății:
- sentimentul de autonomie;
- conexiunea cu ceilalți;
- competența (necesitatea de a fi eficient).
Știm că este o perioadă dificilă pentru toată lumea, iar cel mai important lucru este să ne adaptăm cu bine acestei situații. Mai jos regăsiți câteva sfaturi adunate de la specialiști pentru a face față cu bine izolării la domiciliu în familie:
- Treceți toate provocările pe o foaie de hârtie
Specialiștii sugerează ca încă de la bun început familia să discute deschis și să pună pe o foaie de hârtie răspunsurile la următoarele întrebări:
- Care credeți că vor fi cele mai mari provocări?
- Care sunt punctele forte pe care le are fiecare și cum le putem folosi pentru a ne ajuta reciproc?
- Care sunt preocupările cu privire la carantină? Dar așteptările?
Punând toate aceste întrebări și discutând onest fiecare răspuns în parte constituie un bun punct de plecare și vă ajută să aplicați celebra zicătoare românească: “Paza bună trece primejdia rea”.
- Fiți sinceri
Este important ca părinții să asculte și să empatizeze cu temerile copiilor lor. Vorbiți sincer cu copiii voștri despre această situație și explicațile contextul într-un mod adecvat vârstei lor. Copii trebuie să înțeleagă cât mai bine regulile simple despre igiena personală și despre celelalte recomandări care îi ajută să fie sănătoși și în siguranță.
E important ca la rândul vostru să vă informați corect, din surse sigure, pentru a evita apariția sentimentului de anxietate și să urmați îndeaproape sfaturile și recomandările specialiștilor.
- Fiți organizați
Menținerea unei rutine zilnice este importantă, dar aceasta nu trebuie să fie foarte strictă. Încercați să păstrați cât mai multe obiceiuri din rutina voastră normală. Mersul la școală poate fi înlocuit cu activități și lecții online, astfel încât copiii să nu rămână în urmă.
Puteți să vă distribuiți sarcinile și să alocați, pe rând, timp activităților cu cei mici precum ajutorul la teme sau tot felul de activități educative. De asemenea, sunt disponibile online și gratuit foarte multe cursuri (gătit, dans, yoga etc.), tururi vizuale la muzee, concerte sau piese de teatru, iar astfel timpul trece mult mai repede și este folosit în scop educativ. Puteți citi cărți sau vă puteți uita împreună la filme sau documentare.
- Faceți mișcare
Activitatea fizică nu trebuie neglijată în această perioadă. Vă va ajuta să vă mențineți în formă, dar și să vă păstrați o stare de spirit foarte bună. Există numeroase resurse online cu diverse exerciții care pot fi făcute din confortul propriei locuințe și cu ceea ce aveți la îndemână. Pentru mai multă distracție, îi puteți implica și pe cei mai mici membrii ai familiei.
- Îndeplinirea sarcinilor
Sentimentul că ați reușit să fiți utili și că v-ați finalizat sarcinile chiar și pe perioada de autoizolare va fi foarte important pentru starea de bine generală, dar și pentru stima de sine a fiecăruia fie că ne referim la adulți sau copii.
Aceste sarcini includ lucratul de acasă, temele pentru școală, rezolvarea sarcinilor amânate până acum, efectuarea unor reparații prin casă, reoganizarea lucrurilor personale etc. Specialiștii recomandă, de asemenea, activități care vă fac să vă simțiți bine. Familiile pot lua în considerare activitățile pe care le pot face împreună: un maraton de filme, reamenajarea grădinii sau crearea unor obiecte din diverse materiale.
- Oferiți-vă spațiu reciproc
Încercați să găsiți activități de făcut în familie, dar și singuri. Este important să găsiți timp pe care să îl puteți petrece cu voi înșivă.
Puteți să vă creați spații intime în casă, un fel de colț de relaxare pentru fiecare în parte.
În timp ce respectarea spațiului și a timpului singur este importantă, acest timp ar putea fi folosit și pentru crearea sau reconectarea cu ritualurile de familie sau cu vechile pasiuni în care îi puteți integra și pe ceilalți. Puteți pregăti împreună o masă bună, puteți încerca o rețetă nouă sau noi aranjamente pentru masă.
- Păstrați legăturile cu ceilalți
O altă componentă critică a stării mentale bune este să rămâneți conectați cu ceilați. De data aceasta, tehnologia este prietena voastră. Conectarea și timpul petrecut cu prietenii pe rețelele de socializare sau pe telefon este foarte importantă. De asemenea, un rol important îl are și “sprijinul social reciproc”. Păstrați legăturile cu persoanele dragi pentru a vă asigura că acestea sunt în regulă.
Copiii sunt obișnuiți cu medii foarte sociale și vor trebui, de asemenea, să se conecteze cu prietenii. Copiii mai mari ar putea fi prezenți pe Instagram, Snapchat sau Tik-Tok, unde își pot împărtăși experiențele și sfaturile cu prietenii. Cu copiii mai mici ar putea fi programate apeluri video cu familia sau prietenii apropiați.
- Împărtășiți-vă experiențele
E un moment bun să empatizați, să fiți solidari și să îi ascultați mai mult pe cei din jur și de ce nu să învățați ceva nou de la fiecare. Petrecând mai mult timp împreună, îi puteți redescoperi pe cei dragi, îi puteți înțelege mai bine și puteți învăța foarte multe lucruri unii de la ceilalți. Da, chiar și părinții de la copii lor.
E o perioadă dificilă, însă este important să vedeți și partea plină a paharului, să fiți responsabili față de voi, dar și față de cei din jur, să fiți solidari și să faceți tot ce vă stă în puțintă pentru a depăși cu bine această situație.
Surse articol:
Medium.com: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
The Guardian: https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/the-family-lockdown-guide-how-to-emotionally-prepare-for-coronavirus-quarantine
Niciun comentariu