Sarea, sau clorura de sodiu, este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, insa numai in cantitati limitate, deoarece altfel exista riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. El ajuta la reglarea presiunii arteriale si a volumului de sange, fiind de asemenea necesar în buna functionare a sistemului muscular si nervos. De asemenea, alaturi de potasiu, descoperite impreună, s-au dovedit esetiale in procesul normal de crestere.
Diferenta dintre “sodiu” si “sare” poate fi confuza. Sodiul este un element găsit in diverse alimente, inclusiv sare de masa (aceasta este de 40% sodiu – clorura de sodiu).
Sodiul provine în special din sare (clorura de sodiu), dar se gaseste in mod natural si în alte alimente precum fructe, legume, lapte, pește. De asemenea se gaseste in cantitati mai mari (cateodata prea mari) in majoritatea produselor din comert (inclusiv in apa imbuteliata). Cantitati mari de sodiu ingerate pot determina scaderea nivelului de potasiu din organism. O alimentatie bogata in sodiu este responsabila adesea pentru hipertensiunea arteriala si probleme de functionare a rinichilor. De retinut asadar ca excesul de sodiu este daunator!
Care este rolul sodiului în organism?
Are rol in mentinerea la parametri normali a activitatii musculare si nervoase. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influentand tensiunea arteriala si avand rol anticoagulant.
Ajuta la prevenirea insolatiilor si intervine in procesul de metabolizare a nutrientilor, cu eliberare de energie pentru desfasurarea corecta a activitatii organismului. Sodiul este continut de sange in aproximativ 3,3 g de sodiu per litru.
Sodiul si organismul. O dieta sanatoasa si echilibrata poate influenta in mod benefic bolile de inima – rolul acesteia regasindu-se atat in prevenirea, cat si in ameliorarea lor. Un regim alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos, de unde exercitiile fizice nu trebuie sa lipseasca, poate reduce semnificativ riscul aparitiei unor boli cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale.
Persoanele hipertensive sunt primele care trebuie sa fie atente la consumul de sodiu, pentru a evita tensiunea arteriala crescuta. Atunci cand continutul de sodiu este mai mare decat cel indicat, rinichii nu fac fata in procesarea sarii in exces si astfel apare riscul insuficientei renale, precum si afectiunilor inimii.
Ce spun medicii?
Recomandarea medicilor atat pentru persoanele hipertensive, cat si pentru cele cu afectiuni cardiovasculare, este sa consume o apa minerala cu un continut de sodiu de sub 20mg/l.
Bebelusii si copii au nevoie de o cantitate foarte mica de sodiu, ca urmare, adaugarea de sare in mancarea lor nu este necesara. O cantitate de sodiu mai mare decat cea recomandata nu este deloc necesara, ba mai mult este chiar daunătoare. Rinichii separa substantele chimice precum sodiul, fosforul si potasiul, apoi le retrimit in circuitul sanguin, regland nivelul acestor substante in sange. Orice exces poate fi daunator. Organismul unui bebelus este fragil, iar rinichii sunt printre cele mai vulnerabile organe.
Sarea se va adauga in cantități mici in alimentatia copilului după varsta de un an. Nu exista alte indicatii speciale referitoare la aportul de sare din dieta copiilor mai mari si adolescentilor, insa parintii sunt sfatuiti sa ii obisnuiasca cu regimuri cat mai sarace in sare, deoarece obiceiurile alimentare dobandite in aceasta perioada le vor influenta si alimentatia ca adulti.
AQUA Carpatica – atat plata cat si carbogazoasa – este, datorita continutului scazut de sodiu, o apa ideala pentru un regim alimentar dietetic, scazut in sodiu, ajutand in acelasi timp la echilibrarea sistemului imunitar.
Datorita continutului redus de sodiu de 0,75 mg/l, AQUA Carpatica plata este o apa oligominerala naturala recomandata alimentatiei zilnice si este ideala pentru persoanele cu afectiuni cardiace si pentru hipertensivi, pentru cei care depun efort fizic sustinut sau pentru prepararea hranei bebelusilor.
AQUA Carpatica carbogazoasa, cu un continut de sodiu de 5,3mg/l si zero nitrati, este o apa curata din punct de vedere microbiologic si fizico-chimic. Consumul acesteia poate compensa lipsa mineralelor din organism prin aportul concentratiilor ionice de magneziu, calciu sau potasiu, datorita nivelului foarte bun de mineralizare a macro si microelementelor pe care il prezinta.
Apa acidulata, exclusa din diete?
Daca apa este natural carbogazoasa, atunci ea poate fi inclusa in dietele hipertensivilor si a cardiacilor, ajutand in procesele metabolismului.
Desi o apa carbogazoasa, AQUA Carpatica contine dioxid de carbon natural, spre deosebire de alte ape cu un continut de CO2 indus artificial, dupa captare. Astfel, contrar convingerilor potrivit carora apa acidulata nu este recomandata in diete, cea naturala ajuta procesele digestive ale organismului.
Consumul zilnic al unui litru de AQUA Carpatica carbogazoasa asigura 60-70% din necesarul de calciu al unui adult, respectiv 40-50% din necesarul de calciu al unui copil, calculat in conditiile unui aport vitaminic corespunzator varstei.
De asemenea, consumul zilnic al unui litru de AQUA Carpatica carbogazoasa asigura 20-25% din necesarul fizic de potasiu, calculat in conditiile unei alimentatii calorice normale.
Un comentariu
[…] ameliorarea aspectului extremitatilor (maini, picioare). Iti recomandam AQUA Carpatica pentru ca e o apa saraca in sodiu si acest lucru nu accentueaza predispozitia organismului mamei de a pastra apa in celule si […]