In fiecare an, incepand cu 1993, 22 martie este desemnata ca fiind Ziua Mondiala a Apei. Aceasta zi isi propune sa atraga atentia asupra importantei apei potabile si sa militeze pentru managementul sustenabil al resurselor de apa proaspata. O zi in care sa se sarbatoreasca apa potabila a aparut la recomandarea din 1992 din Conferinta pentru Dezvoltarea Mediului a Natiunilor Unite si are ca scop aducerea in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitătile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa.
Anul acesta Ziua Mondiala a Apei este cu atat mai importanta pentru inteaga planeta pentru ca marcheaza cea mai importanta zi din Anul Cooperarii Mondiale in Domeniul Apei. O mai buna gestionare a resurselor de apa este o provocare reala datorita caracteristicilor unice ale accesului la apa: nu este unitar raspandita in timp si spatiu, ciclul hidrologic este extrem de complex, iar perturbarile au efecte multiple care se propaga pe suprafete mari sau pe o perioada lunga de timp. Urbanizarea rapida, poluarea si schimbarile climatice ameninta resursele in timp ce cererea pentru apa creste ca sa satisfaca nevoile populatiei in continua crestere. Fie ca e vorba despre producerea de mancare, energie, industriala sau uz domestic, apa e o resursa comuna a Pamantului si gestionarea ei trebuie sa ia in considerare un numar foarte mare de interese aflate in conflict.
Acest eveniment global va fi marcat si in Romania prin Festivalul Aqua Fest, in perioada 9 mai – 9 iunie 2013. Cu aceasta ocazie, vor avea loc actiuni de promovare a fantanilor, lacurilor si izvoarelor din Capitala, precum si evenimente de prezentare a unor proiecte cu profil acvatic. Partenerii principali ai evenimentului sunt Aqua Carpatica si Apa Nova Bucuresti.
Niciun comentariu