Când i-a scris anul trecut lui Moș Crăciun, David, fiul meu de 10 ani, a avut grijă ca, pe lângă cadourile pe care și le dorea sub brad pentru el, să-i ceară ceva și pentru mine. Cărți, că doar știe că-mi plac. Și nu una-două, că doar e Crăciunul. A comandat, cu generozitate, 15! Cartea asta a fost a 15-a.
Îmi atrăsese atenția înainte să o aleg din librărie. Femeia la 1000°C a lui Hallgrimur Helgason apăruse la scurt timp după moartea lui Karl Lagerfeld, iar personajul de pe copertă semăna perfect cu designerul. Titlul părea să aibă și el oarecare legătură cu industria (că doar moda e mai mult pentru femei decât pentru bărbați, nu-i așa?), așa că, la prima vedere, am crezut că e vorba de o biografie. Îmi plac tare mult biografiile.
Scurtele recenzii pe care le-am citit pe coperta 4 m-au lămurit că prima mea impresie era complet greșită, dar cele 550 de pagini nu m-au convins să văd cât de tare m-am înșelat cu evaluarea. Am pus-o ultima din vraful de necitite și am lăsat-o să zacă pe calorifer două luni înainte să-mi fac curaj s-o abordez.
Nu vreau să vă stric bucuria lecturii, vă spun doar că, după ce începi să o citești, tot ce-ți dorești e ca cele 550 de pagini, atât de intimidante la început, să nu se mai termine. Și nu e doar părerea mea, ci a tuturor celor care au citit cartea în provocarea Reading is Cool – The Challenge. Căci, evident, nu m-am putut abține și am pus-o pe listă. Vă las mai jos doar câteva dintre părerile lor, începând cu Florentina, care a citit cartea pe malul mării:
,,Nu erau 1000 de grade pe plajă, însă se simțea ca și când aș fi trecut împreună cu Herra prin flăcările iadului.’’ (Florentina)
,,Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt care să-mi definească starea la terminarea acestei cărți, acest cuvânt ar fi ~tristețe~. Am citit multe cărți în care sunt povestite ororile unui război, însă niciuna în care consecințele războiului asupra microuniversului unui om să fie atât de bine descrise ca în aceasta.’’ (Andrea)
,,E vorba de libertatea omului de a face alegeri, iar Herra asta face: trăiește liber, iubește fără limite, tranșează relații cu un curaj nebun chiar dacă asta o va costa pierderea securității familiei.
Herra declară că libertatea dobândită vine la pachet cu multe lacrimi, dar pentru ea, mai presus de toate e căutarea și păstrarea drumului drept; se maturizează în plin război, își duce toată viața crucea pierderii primului copil, supraviețuiește și până la urmă face alegeri pentru că ea nu se pierde niciodată pe sine.’’ (Anamaria)
,,Herra își face programarea pentru incinerare, iar asta parce că dă un altfel de echilibru vieții ei. Iubirea, exprimată în atâtea moduri de-a lungul vieții, măsurată în grade – cel mai probabil 1000, merită o moarte pe măsură.
Mi-a plăcut mult amestecul de fragilitate, umor, ironie, autoironie și forță în toată povestea, de altfel foarte dură și dureroasă.’’ (Corina)
Iar concluzia vine de la Andrei: ,,Cartea asta m-a învățat că în viață nu pățim doar lucrurile preferate, ba, uneori, e fix pe dos.’’
Dacă vrei să fii printre prietenii mei cititori, intră în grupul nostru de Facebook Reading is Cool – The Challenge și urmărește recomandările. AQUA Carpatica susține acest proiect și își propune să vă potolească setea de lectură.
Liviana Tane – Reading is Cool – The Challenge
Niciun comentariu