Ce este potasiul?
Potasiul este un mineral (metal) alcalin sub formă de sărutir cu largă răspandire în natură, cu are un rol important în organismul uman: menține echilibrul electrolitic al organismului și susține activitatea cardiacă, stimulând inima să bată cu frecvență regulată. Controlează fenomenele de excitabilitate și de contracție, caracteristice celulelor nervoase și musculare, de prezenta lui depinde buna funcționare a inimii, dar și a creierului. Potasiul este un reglator al tensiunii arteriale, dar și al greutatii corporale, deoarece extrage sodiul din celule, fapt ce reduce volumul de lichide din organism. Totodată, acesta activează funcția renală și participă la reacțiile chimice care implică proteinele și glucidele, stimulând secreția de insulină.
Ce spun medicii?
Recomandarea medicilor pentru aportul de potasiu este (DZR) de 3.500 mg (3,5 g). În caz în care doza nu este suficientă, pe termen mai lung, organismul va da semne de oboseală și slăbiciune musculară.
Potasiul este deosebit de important în dieta celor care se confruntă deja cu afecțiuni cardiace și care trebuie sa acorde o mare importanță dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza pierderii de potasiu din organism. Un regim bogat în potasiu poate afecta pozitiv și nivelul colesterolului.
Potasiul este un ion ce se gaseste atat în celule cât și în afara lor, în spațiul extracelular, iar concentrațiile sale din cele două medii și echilibrul acestora influențează funcționalitatea inimii: prea puțin poate duce la artimii, prea mult, la ischemii cardiace.
Studiile au demonstrat beneficiile generale ale unei diete bogate în potasiu. Principalele surse de potasiu pentru inimă din alimentație sunt: cartofii, roșiile, broccoli, avocado, banane, portocale, căpșune, spanacul.
AQUA Carpatica minerală plată conține 1.29 mg/l potasiu, iar apa minerală carbogazoasă conține 3 mg/l.
Niciun comentariu