În discuția despre apă minerală unul dintre cele mai dezbatute subiecte este pH-ul apei. Totuși, cât de important este pH-ul apei pe care o bem pentru sănatatea noastră și care sunt valorile la care trebuie să ne referim?
Noțiunea de pH inseamna potențialul de hidrogen al substanței și exprimă cantitativ aciditatea sau bazicitatea acesteia. Punctul neutru este la 7, iar normativele românești prevăd: 6,5 ≤ pH ≤ 8,5 pentru apă potabilă. Idealul este ușor alcalin pentru apa plată și cât mai puțin acid pentru apa carbogazoasă. Dacă pH-ul este sub 5,6, apa este acidă și cauzează modificări ireversibile la nivelul epiteliilor, iar dacă pH-ul este peste 11, apa este alcalină și irită ochii, pielea și mucoasele. O apă cu un pH ideal este cea a carei valoare se apropie de 7, adică perfect neutră, dar și o depășire ușoară spre alcalinitate este benefică, maximum 8.5.
În general, apele minerale naturale carbogazoase au un pH ușor acid, datorita acidului care se formează în apa prin solubilizarea dioxidului de carbon. Apele plate bicarbonatate sodice, calcice sau magneziene au un pH ușor bazic. Apa de ploaie dintr-o zonă nepoluată are pH-ul de 5,6, ușor acid, datorită dizolvării de dioxid de carbon din aer.
În continuarea discuției despre alcalinitatea apei, au apărut numeroase aparate de alcalinizare a apei prin ionizare. Trebuie precizat că orice procedeu de intervenție asupra apei este dăunător structurii sale, este agresiv și are efecte negative asupra organismului. Doar alcalinitatea naturală, oferită de natură, poate avea efecte benefice pentru sănătate.
Aparatele de ionizare intervin asupra moleculelor din apă prin electricitate pentru a creea alcalinitate. Acest procedeu este artificial deoarece apa din naură are un pH care corespunde mineralelor prezente în apă, iar atunci când bem apă alcalinizată artificial, organismul crede că va primi mai multe minerale alcaline decât sunt într-adevăr prezente în apă. Și de ce am dori să ne păcălim organismul cu ceva artificial…?
De asemenea, prin utilizarea ionizatorului nu înseamnă că apa este acum mai bună: puritatea sursei rămâne o parte importantă a calității apei. Acesta poate fi nesigură, deoarece ionizatoarele alcaline nu elimină și contaminanții toxici.
Deci, atunci când alegeți o apă alcalină, alegeți una natural alcalină, nu prin dispozitive făcute de om.
Niciun comentariu