Am primit de-a lungul timpului pe toate canalele noastre de comunicare această întrebare: apa plată se fierbe?
Sau venită în altă formă: de ce după fierbere apa plată lasă depuneri pe vasul în care a fiert?
Răspunsul este foarte simplu și este susținut de medicii pediatri: apa plată nu se fierbe!
De regulă, prin fierbere se elimină microbiologia care putea fi prezentă în apa de fântână, de izvor sau alte surse care nu pot fi 100% sigure. Apa plată este deja microbiologic pură, ea provenind din surse subterane și filtrată mecanic prin niște filtre extrem de fine, de ordinul micronilor.
Prin fierberea apei plate, se concentrează mineralele din apă prin evaporare și se precipită calciul. Acesta este cel care rămâne pe vasul de fierbere și astfel se strică echilibrul natural al mineralelor. De asemenea se concentrează și celelalte elemente din apă: magneziu, fier sau eventuale elemente chimice toxice cum sunt de exemplu nitrații, mai ales că nu pe toate etichetele este trecută concentrația lor în apă.
Așadar, apa plată nu se fierbe, ci doar se încălzește până la aproximativ 70 de grade pentru prepararea hranei bebelușilor (lapte formulă, apă de băut).
20 comentarii
[…] Mămicile întreabă: Apa plată se fierbe? […]
Ok si mancarea bebelusilor cu ce apa o preparam???
Dacă este vorba de mâncarea gătită e potrivită apa plată, în acest articol ne refeream la biberonul din primele luni sau la apă de băut.
Ne induceti in eroare!
De ce spuneti asta?
Inseamna ca nu putem prepara hrana bebelusilor cu ea?A-ti raspuns deja in articol m-ai sus
Ba da, dar pentru consumul ca atare sau în formula de lapte, fierberea nu este necesară.
Si de de Izvorul Minunilor prin fierbere nu lasă nici un fel de calciu ????!!!!….
Cred ca ar trebui sa rămână la stadiul de ambalaj…e atractiv si atât.😄
Razvan, conținutul de calciu este variabil în fiecare tip de apă îmbuteliată în funcție de sursa sa. Unele ape cu conținut mai mic de calciu nu lasă depuneri de precipitat de calciu, aceasta este explicația. Însă, după cum precizam în articol, apa minerală îmbuteliată este deja microbiologic pură prin natura sa, de aceea, fierberea – recomandată în cazul altor tipuri de apă (robinet, fântâni, puțuri etc), este inutilă în acest caz.
Suuper. De cand caut un raspuns la intrebarea asta! Nu intelegeam de ce lasa depuneri. Va multumim mult! Folosim aqua carpatica de la nastere dar nu stiam ca nu se fierbe 🙂
Pentru mamicile care n-au inteles, pe scurt:
-apa plata nu se fierbe ca distrugi tot ce-i bun in ea (de asta se fac depuneri pe vasul in care fierbi)
-daca gatesti cu ea, (e foarte ok sa gatesti cu ea!) o pui in mancare pur si simplu, nu e nevoie de altceva
-daca o folosesti pentru a face un biberon cu lapte nu o fierbi 5-10 minute ca pe apa de la robinet, doar o incalzesti pana la 60-70 de grade si asta nu neaparat pentru ca apa n-ar fi sigura ci pentru ca pudra de lapte e posibil sa mai fi facut ceva bacterii de cand ai desfacut-o si daca apa e putin mai fierbinte le omori. Nu faceti laptele cu apa prea oparita, proaspat fiarta ca distrugeti tot ce e bun in lapte 🙂
Bună, Dora, ne bucurăm că ai găsit răspunsul și ai dreptate în rezumatul făcut de tine. Apa minerală îmbuteliată este deja microbiologic pură prin natura sa, de aceea, fierberea – recomandată în cazul altor tipuri de apă (robinet, fântâni, puțuri etc), este inutilă în acest caz. Mulțumim pentru încredere!
Si daca folosim un fierbator care automat fierbe apa si apoi o aduce si mentine la 50 de grade e la fel de daunator? Sau mai precis cat de daunator poate fi pentru un bebelus daca folosim acest fierbator pentru preparea laptelui praf?
Multumesc frumos
Nu este daunator, doar ca prin fierbere se precipita calciul și va rămâne pe pereții acestui vas. Odată că se strică structura apei, apoi se strică și fierbătorul.
Daunator nu este, doar se pierde o sursă de calciu usor de asimilat pentru bebeluș.
Buna. Cate zile de la deschiderea sticlei ii dati apa bebelusului din ea? Dupa deschiderea sticlei, o pastrati la frigider? Dupa deschiderea sticlei, cand folositi a doua oara apa, in aceeasi zi de la deschiere, pentru apa de baut, o incalziti pana la 60-70 grade sau nu?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Buna, Aura,
Ideal ar fi ca apa sa fie consumata in 24 de ore si tinuta departe de caldura si razele directe ale soarelui, cel mai bine la frigider. Incalzirea apei se face la fel in restul datilor. Multumim!
Ce marca de apa plata de pe piata noastra recomandati pentru prepararea biberoanelor bebelusilor?
AQUA Carpatica, bineinteles 🙂
Eu am folosit Aquacarpatica si Calipso. Este important ca apa sa nu contina nitriti. S-a spus foarte bine in articol ca nu se fierbe apa, dar nu s-a subliniat faptul ca prin fierbere creste concentratia in saruri minerale care pot crea probleme renale si biliare la bebelusi.
Asa este, in urma fierberii se strica echilibrul de minerale al apei, insa nu intr-atat incat sa creeze probleme renale deoarece calciul se precipita pe vas, nu ramane concentrat in apa.
De aceea, este suficienta incalzirea ei pana in jur de 70 de grade.