Ceea ce mâncăm și bem ne poate afecta sănătatea dentară. Aproximativ unul din trei adulți are un anumit grad de probleme cu cariile dentare și doar zece la sută din adulți beneficiază de o stare excelentă de sănătate orală. Aceasta este definită ca având 21 sau mai multi dinți naturali, 18 sau mai mulți dinți/rădăcini netratate și fără paradontoză sau sângerări ale gingiilor. Anumite comportamente, cum ar fi periajul regulat se poate asocia cu o sănătate dentară mai bună.
Eroziunea dentară este pierderea smalțului dentar cauzată de atacul cu acid. Smalțul este învelișul dur, protector al dintelui, care protejează dentina sensibilă de dedesubt. Atunci când smalțul este îndepărtat, dentina de dedesubt este expusă, ceea ce poate duce la durere și sensibilitate. Sărurile naturale din salivă determină “remineralizarea” și întărirea smalțului. Saliva are în componență aproximativ 99 la suta apă, astfel încât apa potabilă este importantă pentru producția sa. De fapt, atunci când suntem deshidratați aceasta poate afecta concentrația de salivă.
În ceea ce privește sănătatea noastră dentară, apa (plată sau carbogazoasă) este o alegere excelentă, deoarece este nu conține zahăr.
Consumul băuturilor acide sau cu un conținut ridicat de zahăr ar trebui să fie limitat, deoarece acestea ar putea crește riscul formării de carii dentare și a eroziunii smalțului.
Băuturi cu valori ale pH-ului mai mici tind să aibă un potențial eroziv mai mari decat cele cu un pH neutru sau alcalin
SFATURI PENTRU MEȚINEREA SĂNĂTĂȚII DENTARE
1. Apa potabilă este cea mai bună modalitate de a menține hidratarea, fără a expune dinții la zaharuri.
2. Copiii ar trebui să fie încurajați să bea apă de la o vârstă fragedă, pentru a dezvolta gustul pentru apă. Laptele este, de asemenea, o alegere bună pentru copii, deoarece este o sursă utilă de substanțe nutritive, în special vitaminele B si calciu.
3. Persoanele mai în varsta care au tendința de a avea producția de salivă redusă ar trebui să fie încurajați să bea apă regulat.
4. Dintii trebuie periați regulat ca ultim lucru pe timp de noapte și cel puțin o altă ocazie pe timpul zilei, cu o pasta de dinți care conține fluor. Atenție! Nu înghițiți pastă de dinți: fluorul este o substanță toxică ce poate fi dăunătoare organismului.
5. Clătirea gurii cu apă în între mese poate ajuta la eliminarea resturilor alimentare care ar putea contribui la apariția cariilor dentare.
6. Periajul de seară este deosebit de important deoarece producția de salivă încetinește în timpul nopții.
Mâncând și bând alimente care conțin zahăr și acizi natural slăbește smalțul dinților. Periajul imediat după consumarea acestor alimente sau băuturi poate provoca particule minuscule de email să se desprindă de pe dinți. Cel mai bine este să nu se perieze dinții până cel puțin o oră după masă.
AQUA Carpatica minerală plată are un pH de 7.7 și este cea mai bună alegere pentru păstrarea sănătății dentare, evitând astfel consumul de băuturi cu zahăr și păstrând un mediu alcalin în cavitatea bucală. Adăugarea de fructe cum ar fi lamâia, orice fel de fructe de pădure sau frunze de mentă îi conferă o aromă naturală, delicată – înlocuind astfel sucurile care dăunează sănătății dinților.
Ea are un conținut foarte scăzut de nitrați și sodiu (sub 0.8 mg/l pentru fiecare), deci este, de asemenea, o alegere excelentă pentru copii și sugari, dar și pentru persoanele în vârstă care suferă de tensiune arterială crescută.
Sursă: British Dental Foundation
Niciun comentariu