Festivalul internațional de documentar și drepturile omului One World Romania revine în perioada 21-27 martie la București, cu cea de-a noua ediție. O nouă ediție care vă va aduce în atenție 60 de filme documentare – proaspete, pline de emoție, presărate pe alocuri cu cinism și cruzime, dar și cu doze mari de empatie și umor. 60 de filme au fost selectate cu grijă din cele 1111 documentare înscrise la sfârșitul anului 2015 – de aproape 4 ori mai multe înscrieri față de oricare dintre edițiile anterioare.
Privim aceste 60 de documentare ca pe un flacon de capsule cinematografice în care spectatorii vor găsi tratament împotriva unor afecțiuni colective ale societății moderne. Sunt pastilele care îți ajută conștiința să iasă din amorțeală. Filmele One World Romania vă vor arăta simptomele traumatismelor suferite de lumea în care trăim, prin povești impresionante de pretutindeni. Iar după fiecare proiecție, vom vorbi despre aceste simptome, dar și despre cum putem lupta împotriva prejudecăților, despre cum putem crește vizibilitatea asupra încălcărilor unor drepturi fundamentale ale omului, cel mai adesea trecute cu vederea. Capsulele One World Romania se eliberează fără rețetă. Consumul în cantități mari provoacă un singur efect advers, întâlnit la 95% din cazuri – viața poate părea mult mai frumoasă în urma terapiei prin film.
În fiecare an, festivalul One World Romania își propune ca prin filmele pe care le proiectează și prin evenimentele organizate în jurul acestor proiecții să prezinte subiectul drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru un public cât mai numeros. Prin fiecare eveniment al festivalului încurajăm implicarea socială și dezbaterile pe diverse teme, astfel încât să vedem cât mai multe persoane determinate să schimbe ceva în societatea românească. Persoane pe care le întâlnim în număr din ce în ce mai mare la fiecare nouă ediție de festival, dar și la evenimentele organizate în restul anului – ecourile One World Romania în țară, One World Romania la școală sau proiecțiile din cadrul KineDok, platforma internațională de distribuție alternativă de film documentar.
Întregul festival va fi o experiență multimedia neconvențională din care vă este oferită o primă doză luni seară, pe 21 martie, la MNAC. Pentru prima oară la un festival de film din România, filmele vă sunt prezentate prin ochelarii de realitate virtuală cu filme documentare 360°.
În patru din locațiile festivalului vor fi organizate zone cu jocuri video documentare – un nou gen care câștigă din ce în ce mai mulți fani peste tot în lume. La One World Romania aveți ocazia să încercați mai multe jocuri, dar și să vă întâlniți cu 2 dintre creatorii lor – Ludo Hekman și Michiel van der Ros. Cei doi fac parte din organizația Butch and Sundance Media și își vor prezenta proiectele, dar și potențialul enorm al acestei noi industrii, joi, 24 martie, începând cu ora 18:00 la Centrul Ceh din București.
Desigur, ca în fiecare an sunteți așteptați cu multe alte evenimente conexe: lansarea dvd-ului Sahia Vintage II, o prezentare a unui film încă în lucru însoțită de o dezbatere cu tema „30 de ani după Cernobîl”, o expoziție cu desene de presă realizate de peste 50 de graficieni din toată lumea, și altele despre care puteți afla detalii aici.
Alexandru Solomon, directorul festivalului, face câteva recomandări de filme de neratat în această săptămână: aici.
Festivalul One World Romania se întoarce anul acesta mai puternic ca oricând și pregătește mult mai multe decât am putea dezvălui acum. 60 de documentare vă vor asigura o experiență cinematografică cu totul specială, timp de o săptămână, în cele doar câteva săli de cinema rămase deschise în centrul Bucureștiului.
AQUA Carpatica este partener al festivalului și în acest an și susține inițiativa One World Romania de a prezenta lumea așa cum este, de a-i arăta frumusețea frustă, dar și neajunsurile prin intermediul documentarelor pe tema drepturilor omului.
Niciun comentariu