Romania va trece la ora oficiala de vara în noaptea de sambata spre duminica. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Dar v-ati intrebat vreodata de ce?
Societatile moderne functioneaza pe “ora standard”, nu pe cea solara, indiferent de miscarea Pamantului in raport cu Soarele. Scoala, programul de lucru si cel de transport vor incepe la aceeasi ora indiferent de pozitia astrului solar. Cu toate acestea, in zonele neecuatoriale, totalul numarului de ore cu soare variaza semnificativ in functie de anotimp. De aceea, daca ora standard este folosita pe toata durata anului, mai multe ore de lumina vor fi in timpul diminetii cand nu incep majoritatea activitatilor, in detrimentul orelor din a doua jumatate a zilei cand oamenii sunt activi. O schimbare totala a orarelor de lucru in functie de orele de lumina nu ar fi practica pentru ca, pe masura ce zilele se scurteaza din nou, ar fi nevoie de o noua ajustare generala a activitatii. Spre exemplu: daca trebuie sa ajungeti la birou la ora 9 in mod normal, pe timpul verii ar trebui sa se schimbe programul pentru ora 8, dar cu cat inaintam in toamna, aceasta ora ar fi din ce in ce mai incomoda si obositoare. In plus, fiecare schimbare de acest fel poate crea haos in activitatile din ce in ce mai globalizate. Aceasta masura are un impact foarte redus in extremitatile Pamantului unde, in functie de pozitia Pamantului, rasaritul si apusul soarelui este total nesincronizat cu orarul activitatilor moderne.
“Ora de vara” a fost propusa prima oara in 1895 de catre George Vernon Hudson, un entomologist care lucra in ture si, in timpul liber, de dupa serviciu prindea insecte. Propunerea lui a intrat in aplicare abia in Al Doilea Razboi Mondial cand Germania si aliatii sai au adoptat aceasta masura ca sa economiseasca combustibil. Pana in anii ’70 cand a fost adoptata permanent, masura a mai fost populara in perioade de confilct sau de criza, in principal din ratiuni economice. In prezent, 70 de tari schimba ora in functie de anotimp, iar in Romania aceasta masura a fost implementata in 1932.
Ora de vara a fost mereu controversata, sustinatorii sunt de parere ca in acest fel se economiseste energie, ofera mai mult timp pentru activitati in aer liber seara, este benefica pentru sanatatea fizica si psihologica, reduce numarul accidentelor in trafic si infractionalitatea. Printre cei care se opun sunt agricultorii, transportatorii si industria de divertisment, adica cei care au de suferit de pe urma alterarii temporare a orarelor.
Niciun comentariu