Cartea Fine Waters, scrisa si documentata de Michael Mascha, ne dezvaluie cateva dintre secretele somelierilor de apa. Da, exista si somelieri de apa care va pot recomanda apa in functie de mancare, temperaturi, moment al zilei, ocazie etc, intocmai ca un somelier de vin. De altfel, Michael Mascha a fost un cunoscut somelier de vin care a primit interdictie de la medic sa mai bea, de aceea s-a reorientat catre un domeniu perfect infofensiv pentru sanatate.
Punem sau nu gheata?
De preferat sa nu. Gheata este unul dintre inamicii bauturilor, in special al apei minerale. Din pacate, la in Romania sunt foarte putine baruri care servesc gheata produsa din apa minerala. De preferat, apa se serveste la temperatura camerei, de la rece sau cu gheata facuta din aceeasi apa. Spre exemplu, in Bucuresti, exista un bar unde AQUA Carpatica devine si gheata pentru a nu altera gustul apei sau al cocktailurilor: Flair Angel.
Pahare speciale
S-au dus vremurile in care paharele de apa erau cele mai comune de la masa sau, mai rau, erau aceleasi de la vinuri. Avem o colectie pe Pinterest despre cum ar fi ideal sa fie bauta apa cu stil.
Florence by Varga
Depozitare
Somelierii recomanda ca apa sa fie pastrata in locuri intunecate si racoroase, cum sunt cramele, in jur de 12-13 grade, care este si temperatura de servire perfecta pentru majoritatea apelor minerale plate. Si noi recomandam ca depozitarea apei in orice fel de recipient sa se faca in locuri ferite de lumina soarelui, departe de vecinatatea unor substante toxice.
Decantarea
Daca e vorba de apa minerala imbuteliata, nu este cazul. Ea este microbiologic pura, limpede si nu are ce sa se decanteze.
Temperatura de servire
Pentru a simti cu adevarat diferentele intre gustul apelor minerale, somelierii recomanda diverse temperaturi pentru apa minerala, diferite in functie de gradul de carbonatare. Spre exemplu, apa plata e ideala pentru servit la 12 grade, apa carbogazoasa light, la 13-14 grade, cea obisnuita (cum e AQUA carbo) la 14-15 grade, iar cea Forte la 17 grade.
Lamaie?
Da, daca nu doriti sa simtiti gustul apei in mod special. Altfel, apa la temperatura camerei sau calduta inainte de masa, ajuta la digestie.
In a doua parte a acestui articol, va vom da detalii despre asocierile cu mancarea.
Un comentariu
[…] In primul articol am trasat primele recomandari ale somelierului de apa cu privire la modul corect de servire al apei minerale. In acest articol vom aduce informatii despre asocierea cu mancarea a apei minerale, fie ea plata sau carbogazoasa. […]