Cu toții avem momente sau chiar perioade întregi în care ne simțim sleiți de puteri și nivelul de energie este extrem de scăzut. Nu doar lipsa somnului este responsabilă de acest lucru, ci și multe alte mici lucruri pe care le faceți (sau nu) pot contribui la starea generală de oboseală. Am strâns câteva exemple:
1. Sări peste exercițiile fizice atunci când te simți obosit/ă
Dacă și tu crezi că dacă nu mergi la sală când te simți fără puteri vei economisi energie, te înșeli: exercițiile regulate sunt responsabile cu starea de bine și cu un nivel mai crescut de energie pe termen lung.
2. Nu bei suficientă apă
O stare moderată de deshidratare – până la 2% – este de vină pentru o somnolență ușoară. Deshidratarea cauzează o scădere în volumul sângelui, deci un efort mai mare pentru organism de a transporta oxigenul la mușchi și organe.
3. În dieta ta nu este suficient fier
O deficiență de fier poate cauza stări de iritabilitate, slăbiciune și dificultăți de concentrare. Lipsa fierului în sânge îngreunează procesul transportării oxigenului în celule. Se găsește în alimente precum carnea de vită, tofu, ouă, legume, nuci.
4. Perfecțiunea te obosește
A încerca mereu să fii perfect poate fi extenuant și contribuie la o stare permanentă de nemulțumire care afectează starea generală a organismului. Setează-ți obiective realiste și lasă loc și greșelilor sau evenimentelor neprevăzute.
5. Faci din țânțar armăsar
Exagerarea unor situații și pesimismul cauzează anexietate care îți consumă energia fără să-ți dai seama. Înainte să vezi cel mai rău scenariu, ia-ți o clipă de răgaz și încearcă să vezi partea mai plină a paharului. Menajându-ți starea de spirit, vei avea mai multe resurse să rezolvi dacă ceva chiar merge prost. Meditează, fă o plimbare, vorbește cu cineva care te poate ajuta să vezi lucrurile mai obiectiv.
6. Sari peste micul dejun
Pe timpul nopții organismul întră în repaos, dar consumă în continuare resurse. De aceea, un mic dejun bogat în fructe, legume, proteine sau cereale integrale este cea mai bună investiție la prima oră pentru starea de bine și energia întregii zile.
7. Fast-food-ul e prima ta opțiune
Mâncarea tip fast food conține mult zahăr sau multă sare și carbohidrați simpli ceea ce ridică în mod accelerat nivelul glicemic. Variațiile bruște ale acestui indice sunt urmate de scăderi la fel de bruște care cauzează dezechilibre în starea de funcționare a organismului.
8. Nu știi să spui nu
Multe dintre lucrurile pe care le accepți din diplomație și din teama de a spune nu, te secătuiesc. Refuză să stai peste program dacă nu trebuie, refuză obligații care îți mănâncă timpul inutil, nu aștepta după oameni care întârzie. Toate acestea contribuie la scăderea nivelului de energie și creșterea anexității.
9. Nu îți ții lucrurile în ordine
Cu cât ai mai multă ordine în spațiul de lucru, cu atât te vei concentra mai ușor, deci vei economisi timp și resurse.
10. Lucrezi în timpul liber
Verificarea e-mailului în timpul liber te ține conectat la muncă, deci nu-ți reîncarcă cu adevărat bateriile, ci dimpotrivă, vor avea efectul advers când te vei întoarce. În plus, deconectarea totală, în vacanță, în weekenduri sau după program, crește productivitatea și creativitatea, deci vei lucra mai eficient într-un timp mai scurt.
11. Bei prea multă cafea
O cafea dimineața e chiar recomandată, două sunt binevenite și trei (dacă sunt foarte slabe) sunt aproape acceptabile. Dar un șir neîntrerupt de cofeină pe tot parcursul zilei îți ține creierul într-o alertă permanentă, iar somnul este de proastă calitate, ceea ce te poate aduce într-un cerc vicios al extenuării.
12. Îți strici ritmul de odihnă în weekend
Nopțile pierdute nu se compensează cu somnul lung de duminică, ci doar îți dau peste cap ritmul biologic făcând diminețile din zilele următoare extrem de dificile. E de preferat să te trezești la ora ta obișnuită din fiecare zi și să dormi la amiază 20 de minute. Infuzia de energie este mai eficientă decât un somn prelung care îți strică ritmul.
Niciun comentariu