Desi nevoia de hidratare este in mod obisnuit asociata cu vara si cu efortul in temperaturi ridicate si mai putin cu iarna si cu gerul, ea este la fel de importanta.
Stiti senzatia de piele uscata pe ten, pe maini? La fel ca soarele care actioneaza la nivelul pielii evaporand apa, si frigul are un efect daunator asupra tesuturilor superioare ale pielii. In plus, apa contrabalanseaza in organism efectul pe care il are aerul uscat din cauza incalzirii din interior.
De asemenea, asupra mainilor expuse la frig mai actioneaza negativ si apa fierbinte cu care ne spalam: temperatura ridicata a apei reduce umiditatea din pielea mainilor si agraveaza uscarea epidermei. Se recomanda spalatul pe maini cu apa calda, nu fierbinte, cat sa nu se inroseasca mainile, iar dusurile sa fie, de asemenea, nu foarte fierbinti si nu mai lungi de 10 minute.
Nici apa rece nu este o varianta potrivita deoarece contracta capilarele la nivelul pielii, in timp ce apa calda le dilata si, odata cu trecerea brusca la aer rece, se pot sparge.
Porbabil cel mai important aspect legat de apa in sezonul rece este ca, la fel ca vara, ajuta la reglarea temperaturii corporale: cu cat este mai bine hidratat, cu atat e mai usor pentru organism sa consume energie pentru a mentine temperatura optima. O hidratare corespunzatoare inseamna si articulatii lubrifiate care, in cazul unor accidente minore cauzate de polei sau alte conditii de iarna, pot face diferenta intre o accidentare usoara si una grava.
Iar cand va fi ger serios, puteti incerca asta:
Niciun comentariu