Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman și care îndeplinește una din condițiile de mai jos:
- orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;
- toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman.
Plecând de la definiția dată mai sus și coroborat cu actele normative aplicabile apei potabile, există următoarele tipuri de apă potabilă:
– apa potabilă furnizată consumatorilor de către producători/distribuitori în sistem centralizat sau apa de la robinet;
– apa de masă îmbuteliată;
– apa minerală naturală plată;
– apa minerală naturală carbogazoasă;
– apa minerală naturală carbogazificată;
– apa de izvor.
APA MINERALĂ NATURALĂ
Prin ”apă minerală naturală se înțelege apa pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje. Aceasta poate fi plată sau carbogazoasă
Apa minerală naturală poate fi distinsă clar de apa de băut obişnuită prin următoarele:
a) prin natura sa, caracterizată prin componenţii săi minerali, oligoelemente sau alţi constituenţi şi, după caz, prin anumite efecte;
b) prin puritatea sa originară;
c) ambele caracteristici fiind menţinute intacte datorită originii subterane a apei de acest tip, care a fost protejată împotriva tuturor riscurilor de poluare;
Caracteristicile menţionate care pot conferi apei minerale naturale proprietăţi favorabile pentru sănătate, trebuie să fi fost evaluate a) din următoarele puncte de vedere:
-
- i) geologic şi hidrologic;
ii) fizic, chimic şi fizico-chimic;
iii) microbiologic;
iv) farmacologic, fiziologic şi clinic,dacă este necesar;b) conform criteriilor referitoare la metodologia de cercetare;c) conform metodelor ştiinţifice aprobate de autoritatea competentă.
- i) geologic şi hidrologic;
Apa minerală naturală trebuie să aibă o origine subterană. Datorită protecției sale naturale, la care se adaugă ariile de protecție creeate de om, apa minerală, în starea ei naturală, trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, lipsită în totalitate de contaminanți și să aibă o compoziție fizico-chimică caracteristică și constantă în timp.
Proprietățile sale naturale specifice sunt atent și continuu monitorizate în timp, de aceea se interzice orice tratare de dezinfectare, prin orice mijloace s-ar face aceasta, precum și adaugarea de elemente bacteriostatice sau orice altă tratare de natură a modifica numarul populației microbiene din apa minerala naturală. Toate apele minerale naturale trebuie să fie îmbuteliate la sursă. Compușii cu potenţial toxic sunt strict reglementați. Indicatorii privind contaminarea (indicator al purității originare) au cele mai restrictive valori dintre toate apele îmbuteliate. Compoziția, temperatura și alte caracteristici ale apei minerale naturale trebuie să rămână stabile în limitele fluctuațiilor naturale. Acestea nu trebuie să fie afectate de posibilele variații ale debitului sursei.
Apa minerală naturală nu poate prezenta nici un fel de defect organoleptic: fără miros, fără gust specific, fără culoare.
Apa minerală naturală trebuie să fie, din punct de vedere al parametrilor calitativi și de conținut ca cea de la sursă, de dinainte de îmbuteliere. De aceea, pe întregul drum de la sursă până în recipient, trebuie să se evite contactul acesteia cu atmosfera, iar materialele utilizate pe întreg acest parcurs, să fie inerte din punct de vedere chimic, astfel încât să nu influenţeze calitatea apei.
APA DE IZVOR
Apa de izvor este o apă extrasă dintr-o zonă curată, suficient filtrată pentru a o face potabilă, dar sensibilă la modificările climatice şi la poluarea de la suprafaţă. Mai ales în cazul apelor de şes sau de deal, perioadele ploioase sau dimpotrivă, secetoase, pot afecta conţinutul de minerale şi microorganisme al apei, astfel încât, uneori, apa îşi poate pierde potabilitatea.
Apa de izvor îmbuteliată trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic în mod natural la sursă, fără a fi tratată chimic.
Este mai slab mineralizată și nu are beneficii clare pentru sănătate, se supune doar rigorilor Directivei Europene pentru apă potabilă care nu sunt atât de stricte în ceea ce privește geneza sa și constanța elementelor fizico-chimice. Deși provine, la fel ca apa minerală dintr-o sursă subterană, reglementările sunt mai puțin stricte. Cu toate acestea, izvorul trebuie captat în condiții de siguranță și monitorizat pe o perioadă de câțiva ani pentru a asigura variații în limite nepericuloase pentru sănătatea umană.
APA DE MASĂ
Orice apă îmbuteliată destinată consumului alimentar, alta decât “apa minerală naturală” sau “apa de izvor”, se comercializează sub denumirea de “apa de masă”. Apa de masă este apa destinată consumului uman şi care poate proveni din orice sistem de aprovizionare cu apă.
Legislația pentru acest tip de ape este ambiguă, ea putând proveni dintr-un izvor sau un foraj, din ape de suprafață, din rețeaua publică de apă potabilă sau chiar din apa de mare desalinizată și remineralizată artificial deoarece este supusă purificării chimice.
Acestea pot include:
– apa purificată este apa produsă prin distilare, deionizare, osmoză inversă sau alt procedeu adecvat care conduce la purificarea ei microbiologică;
– apa deionizată este apa produsă printr-un proces de deionizare
– apa distilată este apa produsă printr-un proces de distilare
– apa de osmoză inversă este apa produsă printr-un proces de osmoză inversă
Calitatea apei potabile, de masă, îmbuteliate trebuie să corespundă acelorași cerinţe de calitate aplicabile apei de la robinet.
Producătorii de apă de masă nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei pe etichete, consumatorii fiind asfel expuși unor riscuri privind sănătatea!
Unele mărci de apă îmbuteliată sunt produse prin demineralizarea apei și apoi readăugarea de minerale și arome pentru gustul dorit. Atunci când se consumă o astfel de apă slab sau artificial mineralizată, organismul nostru trebuie să adauge electroliți la această apă mai întâi, extrăgând-le din rezervele corporale. Acest lucru conduce la diluarea electroliților și redistribuirea insuficientă a apei organism care poate compromite functia organelor vitale.
De asemenea, puritatea sursei rămâne o parte importantă a calității apei. Acesta poate fi nesigură, deoarece cea mai mare parte din metodele de purificare artificială nu elimină și contaminanții toxici.
Acestea fiind spuse, vă recomandăm să citiți cu atenție etichetele apelor îmbuteliate și să alegeți apa potrivită consumului și benefică sănătății, în special cea destinată consumului zilnic și cu atât mai mult, cea pe care o dați copiilor.
Niciun comentariu