Suntem peste 60% apă. O scădere, chiar și de 1.5% din acest procent, va duce la scăderea nivelelor de energie, concentrare, schimbări de dispoziție, conform unui studiu al Universității din Connecticut. În timp ce există multe motive evidente pentru cauzele deshidratării (o zi călduroasă, efort fizic, absența lichidelor din dietă), unii factori sunt mai puțin cunoscuți. Avem o listă de 14 motive ale deshidratării:
Diabet
Persoanele care suferă de diabet, în special cei care nu sunt încă diagnosticați, au un risc crescut de deshidratare. Când nivelurile de zahăr din sânge cresc, organismul încearcă să scape de glucoza în exces prin creșterea volumului de urină.
Menstruația
Estrogenul și progesteronul influențează nivelele de hidratare din organism, iar variațiile lor din timpul SPM cer o creștere a numărului de pahare de apă de care are nevoie corpul. De asemenea, pentru femeile care au un flux abundent, pierderea fluidelor din timpul menstruației adaugă la nivelele de deshidratare.
Medicamentație
Verificați efectele adverse ale medicamentelor. Multe dintre ele acționează ca diuretice. Medicamentele pentru tensiunea arteriale sunt un exemplu comun. În plus, orice medicament care are ca efect secundar diareea sau stările vomitive conțin risc de deshidratare în cazul experimentării lor.
Diete sărace în carbohidrați
Carbohidrații sunt stocați în organismul nostru alături de fluide. De aceea, atunci când slăbim, dăm jos și greutate ”de apă” atunci când eliminăm carbohidrați. Deși acest fapt arată bine pe cântar, nu e o veste prea bună pentru nivelul de hidratare. În plus, carbohidrații din cerealele integrale absorb apa, deci prezența lor în dietă ajută și la consumul de apă.
Stres
Atunci când sunteți stresați, glanda suprarenală secretă hormoni de stress. O presiune constantă vă va extenua glandele și va crea pp insuficiență. Problema apare deoarece această glandă produce și aldosteron – un hormon care reglează fluidele și electroliții din corp. Așadar, odată cu extenuarea suprarenalelor, scade și producția acestui hormon, declanșând deshidratarea. Soluția imediată este creșterea volumului de fluide, însă, pe termen lung, cea mai bună rezolvare este reducerea factorilor de stres.
Sindromul colonului iritabil
Acest sindrom este neplăcut oricum, iar simptomele sale (greață și diaree cronică) contribuie la deshidratare. Mai mult, persoanele care suferă de această afecțiune țin un regim prin care evită alimente bogate în apă, adăugând la accentuarea lipsei din organism.
Antrenamentele
Deshidratarea de după antrenamente nu este rezervată doar sportivilor de performanță, ci oricui face exerciții fizice. Atunci când transpirați mai mult decât beți apă, există riscul deshidratării.
Sarcina
Dacă vă simțiți balonată, e posibil să fie datorită retenției de apă din țesuturi ca măsură de protecție împotriva deshidratării. În timpul sarcinii, crește volumul de sânge și activitatea cardiacă, ceea ce solicită o hidratare mai bună. De asemenea, stările de vomă asociate grețurilor de sarcină contribuie și ele la nivelul de hidratare.
Îmbătrânirea
Pe măsură ce îmbătrânim, scade și capacitatea corpului de a stoca apa, precum și cea de a identifica setea, ceea ce înseamnă că devine din ce în ce mai dificil să ținem nivelul fluidelor din organism la un nivel confortabil. Încercați să faceți un obicei din a vă hidrata mereu, chiar și în lipsa senzației de sete.
Suplimente alimentare
Doar pentru că sunt ”naturale” nu înseamnă că nu pot afecta circuitul apei în organism. Multe dintre ingredientele naturale sunt diuretice. Verificați efectele secundare ale ingredientelor.
Altitudine
Atunci când călătoriți la altitudini mari, corpul se adaptează prin accelerarea respirației, dar și prin creșterea volumului de urină. Ambele solicită rezervele de apă ale organismului.
Alcoolul
Orice consum de alcool deshidratează. Alcoolul inhibă hormonul antidiuretic care ar trimite înapoi în organism o parte din fluidele pe care le ingerăm. În același timp, celulele se micșorează și apa este ”trimisă” în vezică, dând peste cap nivelul de hidratare. Deoarece alcoolul îngreunează abilitatea organismului de a recunoaște setea și oboseală, așa că e periculos de simplu să atingeți puncte critice de deshidratare. Acestea cauzează mahmureala de a doua zi. Încercați să alternați paharele de alcool cu pahare de apă plată sau, mai bine, carbogazoasă naturală.
O dietă săracă în fructe și legume
O jumătate de farfurie de legume/fructe poate înlocui până la două pahare de apă pe zi. Dacă nu reușiți să atingeți porția recomandată (5 legume sau fructe) încercați să compensați cu apă lipsa de fluide.
Alăptarea
Alăptarea este și un proces al transferului de apă, pe lângă cel al proteinelor, mineralelor și a alor nutrienți care pleacă de la mamă la sugar. De aceea, e important ca mama să mărească consumul de fluide în timpul alăptării pentru a avea un flux sănătos al laptelui.
Via TIME.com
Niciun comentariu