Apa este cea mai benefică băutură pentru organismul tău, însă mulți au probleme în a consuma suficientă pe parcursul întregii zile. Dacă nu ai fost convins de când erai copil să bei suficientă apă, te învățăm noi:
De ce e nevoie să bei mai multă apă?
Apa este necasară pentru suraviețuire, însă nu orice cantitate este suficientă pentru o stare de bine. Corpul tău are nevoie de ea pentru a lubrifia articulațiile, să-ți protejeze creierul și alte țesuturi, pentru reglarea temperaturii și eliminarea toxinelor prin urnină și transpirație.
Deshidratarea apare, evident, atunci când nu bei suficientă apă și simptomele sale includ: gură uscată, tensiune arterială scăzută, dureri de cap, amețeli, piele uscată și oboseală. Sunt șanse destul de mari ca multe dintre stările de disconfort pe care le simți de-a lungul zilei să fie datorate deshidratării.
Nu există o doză universal valabilă, dar recomandarea generală este ca femeile să bea peste 2 litri, iar bărbații în jur de 3 (datorită masei musculare mai mari care reține mai multă apă), iar femeile gravide și mamele care alăptează chiar mai multă. Sucurile și băuturile cu zahăr adăugat nu își aduc aportul la hidratare, ci dimpotrivă.
De asemenea, în funcție de activitățile zilnice sau de condițiile de mediu, aceste cantități pot varia.
Include băutul apei în rutina zilnică
Așa cum somnul și trezitul au parte de o rutină zilnică, așa ar trebui să aibă și apa. Cafeaua de dimineață trebuie să fie precedată de un pahar de apă. Experții recomandă fixarea unor repere de timp și spațiu: imediat după duș, după demachierea de seară, imediat ce ai ajuns la birou, după o vizită la toaletă, în timpul unei pauze de lucru etc.
Chiar și senzația de foame este un simptom al setei pentru că cele două se confundă în creier și în loc să poftești la junk food, poți să bei un pahar de apă și să constați că foamea și pofta au dispărut.
De multe ori, motivul pentru lipsa de hidratare este că uiți să bei apă. Pentru aceasta există alarme sau aplicații care te ajută să-ți reamintești.
Marcați obiective direct pe sticla de apă
E ușor să urmărești obiective pe ore dacă scrieți direct pe sticlă cu o carioca. În acest caz, sticla de 2l de AQUA Carpatica este perfectă. Pentru început poți să te recompensezi dacă îți atingi scopurile sau să intri în competiție cu un coleg sau prieten.
Fă din băutul apei o experiență cu gust
Fructele sau legumele adăugate în apă pot schimba cu totul experiența: dulceața căpșunilor, ghimbirul, diverse ierburi, castravetele și, bineînțeles, citricele sunt alegerile cele mai bune pentru o băutură energizantă și sănătoasă. Poți alterna apa plată cu apă natural carbogazoasă.
Paharele colorate sau care îți aduc aminte de ceva plăcut sau paiele pot distrage atenția de la ”obligația” de a bea suficientă apă.
Mănâncă apa
Nu neapărat s-o mesteci (deși e o tehnică ce merită explorată, recomandată de doctorul Mencinicopschi) ci să îți iei o parte din necesarul zilnic de apă din legume și fructe. Nu suficient pentru a nu mai bea apă deloc, însă sunt destule alimente care conțin o cantitate generoasă de apă: castravete, salată verde, roșii, pepene, spanac, piersici, citrice, struguri etc. O listă mai amplă poți găsi în acest articol.
Niciun comentariu