Definitia deshidratarii este legata de pierderea excesiva de fluide din organism si terminologia vine din grecescul “hydor” – apa si prefixul latin “de” – privare, lipsa si apare atunci cand aportul de apa este mai mic decat piederile suferite de organism.
Corpul unui adult este in jur de 65% apa care se gaseste in celule, sange si intracelular, iar supravieturiea este asigurata de un sistem sofisticat de control al apei care emite o alerta prin senzatia de sete. Pierderile naturale cauzate de respiratie, consumul intern si sistemul excretor sunt reglate de aportul de apa din alimentatie, iar ca mecanism defensiv, in cazul deshidratarii, organismul concentreaza apa acolo unde e cea mai mare nevoie.
Chiar si o pierdere de pana la 2% din apa aflata in corp cauzeaza simptome ale deshidratarii, aparitia senzatiei de sete fiind primul semn, alaturi de scaderea volumului urinei si colorarea intensa a acesteia, oboseala, irascibilitate, depresie, lipsa lacrimilor, dureri de cap, ameteala, insomnii si o stare generala proasta. Pe masura ce acest procent creste, simptomele devin mai severe si li se alatura aritmia, tensiunea crescuta, stari de lesin, constipatie, cresterea temperaturii, stari de greata. La 10%, mushii devin spastici, pielea devine foarte fragila si se crapa, iar vederea este incetosata. O pierdere de 15% este fatala.
Ce cauzeaza deshidratarea?
In afara de consumul scazut de apa sau pierderea sa din organism, mai sunt cativa factori aditionali care contribuie:
– Diareea – ca simptom al unor infectii sau boli, este cea mai comuna cauza a deshidratarii deoarece impiedica absorbtia apei din alimente in intestinul subtire.
– Starile de voma: duce la pierderea rapida a unei cantitati insemnate de apa si saruri minerale
– Transpiratia – este modalitatea de reglare a temperaturii corporale si acest proces consuma multa apa, in special in sezonul cald sau in timpul activitatilor fizice.
– Diabet – nivelul ridicat de zahar din sange cauzeaza urinari frecvente si transpiratie abundenta.
– Arsuri – apa se localizeaza in zonele unde pielea este arsa si corpul pierde fluide intr-un ritm extrem de rapid.
– Consumul de alcool – Alcoolul blocheaza eliberarea de vasopresina (hormon care inhiba eliminarea apei prin rinichi – n.r.), iar urina va fi diluata si eliminata in cantitate mare”, explica dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist.
Cei mai vulnerabili la riscul de deshidratare sunt copiii care nu idendifica foarte clar senzatia de sete, sunt mult mai activi fizic si mai sensibili la cresterile de temperatura. De cele mai multe ori, se iau cu joaca si uita sa bea apa cu orele, ceea ce duce foarte rapid la deteriorarea starii lor generale si, in timp, le poate cauza probleme de sanatate. Sunt mai multe metode prin care ii puteti convinge sa bea mai multa apa, iar multe dintre ele se aplica cu succes si adultilor activi care nu au timp, uita sau prefera alte bauturi apei.
Citeste si: Cod rosu de deshidratare!
Cum ne obisnuim sa bem mai multa apa?
Un comentariu
[…] de apa consumata pentru a asigura confortul si hidratarea necesara dezvoltarii sarcinii. In plus, deshidratarea, chiar si minora, accentueaza starea de oboseala care este deja instalata intr-o oarecare masura la […]