Pe 23 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, considerând evenimentul o oportunitate pentru recunoașterea puterii cărți în schimbarea în bine a vieții și, totodată, pentru a-i sprijini pe autorii de cărți. În România, ziua a fost declarată și “Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
În această zi, în aproape toate țările lumii au loc activități dedicate cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor și, implicit, cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.
23 aprilie reprezintă și o dată simbolică pentru literatura universală. La această dată, în 1616, au murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, scriitorul britanic William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega — scriitor peruan de origine spaniolă.
În mai multe orașe din țară sunt organizate evenimente pentru a celebra această zi. În București, printre alte manifestări, vă recomandăm evenimentul organizat de editura Litera: “Noaptea cărților deschise”, ora 19:00 în Parcul Lumea Copiilor din București. La ediția din anul acesta sunteți așteptați cu mii de cărți oferite cadou, cu un spectacol de statui vivante întruchipate de actori ai scenelor de teatru bucureștene și, la căderea serii, sunteți invitați la o proiecție de film în aer liber.
Cele 10 000 de cărți oferite în cadrul evenimentului reprezintă o selecție a celor mai bune romane din colecțiile consacrate ale editurii Litera: Învierea, de Lev Tolstoi, Educația sentimentală de Gustave Flaubert, Anii de Virginia Woolf, Oameni din Dublin de James Joyce, Olive Kitteridge de Elizabeth Strout, Portret al artistului la tinerețe de James Joyce, Petrecerea de Halloween (Hercule Poirot) de Agatha Christie, America de Franz Kafka, Hannibal de Nic Fields, Gențiane de Cella Serghi, Înălțimea sa, soția mea de Victoria Alexander, Îndrăgostită de soțul potrivit de Victoria Alexander, Imperiul pierdut de Clive Cussler, Moștenirea Stonehenge de Sam Christer ș.a.
Cărțile pentru copii își așteaptă și ele micii cititori pasionați: cărți Disney cu Winnie de Pluș, Doctorița Plușica, Regatul de Gheață etc., dar și povești românești precum Amintiri din copilarie de Ion Creangă sau Doi feți cu stea în frunte de Ioan Slavici ș.a.
Este cea mai potrivită ocazie de a demonstra că și românii acordă cărții și lecturii atenția cuvenită și se aliniază țărilor din întreaga lume, în care este deja o tradiție să sărbătorească Ziua Internațională a Cărții prin campanii culturale foarte ample.
Niciun comentariu