Știați că sângele conține 92% apă, creierul 75%, oasele 22% și mușchii 75%?
După aer, apa este următorul element necesar vieții: un adult este 60-70% apă. Putem supraviețui fără mâncare aproximativ două luni, dar fără apă doar câteva zile. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu câtă apă ar trebui să bea, iar consecința acestui fapt este că trăiesc într-o stare de constantă deshidratare. De fapt, avem nevoie de apă și pentru a respira: plămânii noștri trebuie să fie umezi pentru a absorbi corect oxigenul și să excrete dioxidul de carbon.
Vom face o listă cu cele 15 afecțiuni la care ne putem supune datorită deshidratării și cum putem să creștem consumul de apă pentru a le evita.
1. Apa este cea mai importantă sursă de energie a organismului. Deshidratarea cauzează încetinirea activității enzimatice în organism care duce la o stare de oboseală.
2. Sângele este alcătuit din 92% apă atunci când organismul este perfect hidratat. Când apare deshidratarea, sângele se îngroașă și așa crește presiunea arterială.
3. Atunci când suntem deshidratați, corpul nostru va încerca să conserve apa, făcând să crească nivelul de histamină (care dă reacții alergice).
4. Durerile de cap sunt cele mai comune simptome ale deshidratării, de aceea simplul gest de a bea suficientă apă poate elimina durerile de cap și este oricum primul lucru pe care îl recomandă doctorii: nu are efecte adverse și elimină durerile de cap fără ajutorul medicamentelor.
5. Deshidratarea împiedică eliminarea toxinelor prin piele și o face vulnerabilă la mai multe afecțiuni la nivel local: dermatita, ridare și depigmentare.
6. Atunci când corpul este deshidratat va produce mai mult colesterol pentru a preveni pierderea apei din celule.
7. Lipsa apei și a mineralelor alcaline cum sunt calciul și magneziul poate duce la afecțiuni digestive precum ulcerul, gastrita și refluxul acid, de aceea apa minerală calcică și magneziană poate fi chiar un tratament profilactic împotriva lor.
8. Dacă suferiți de diabet, apa este cu atât mai importantă: diabeticii nu pot procesa zahărul care este eliminat din organism odată cu apa. Acest lucru duce la o ddeshidratare rapidă și poate crea probleme și mai grave pentru bolnavi.
9. Într-un corp deshidratat, acumularea toxinelor și a reziduurilor acide crează un mediu unde bacteriile înfloresc rezultând la depozitarea lor în vezică și apoi în rinichi. Așa apar infecțiile tractului urinar, inflamația și durerea care le însoțesc.
10. Colonul este una dintre primele zone ale corpului care extrage apa din alimente și băuturi și apoi le distribuie în sistem. Fibrele și apa sunt esențiale pentru sănătatea colonului și evitarea constipației.
11. Toate articulațiile conțin apă. Atunci când organismul este deshidratat, cartilajele sunt slăbite și articulațiile se refac mult mai greu, ducând la apariția durerii și a disconfortului. Lubrifierea lor se face prin consumul de apă și se elimină în acest fel și crampele musculare.
12. Corneea (din ochi) conține 80% apă și o hidratare corespunzătoare e importantă pentru sănătatea vederii.
13. Atunci când corpul este deshidratat și nu elimină toxinele, acestea se depozitează sub formă de celule grase care nu pot fi eliminate în condițiile unei hidratări incorecte.
14. În cazul deshidratării cronice, organele importante îmbătrânesc, mai ales cel mai mare organ: pielea care se ridează și se pătează.
15. Consumul corect de apă ajută la scăderea în greutate. Oamenii care încearcă să slăbească și nu se hidratează, nu pot procesa grăsimile în mod eficient, iar retenția de apă adaugă kilograme în plus la cântar. Studiile arată că două pahare de apă imediat după trezire și înainte de masă accelerează metabolismul, taie pofta excesivă de mâncare și ajută la scăderea în greutate.
Când și cum bem apă?
Dacă nu v-ați făcut programul celor minim 8 pahare de apă, acesta poate fi:
Unul-două pahare dimineața după trezire
Câte unul cu o jumătate de oră înainte de mesele principale
Încă unul la o jumătate de oră după
Unul înainte de culcare.
Niciun comentariu