Astăzi, unul din doi oameni de pe planetă trăiește într-un oraș. Și orașele lumii sunt în creștere, la o rată excepțională – 4 persoane s-au mutat la orașe din momentul în care ați început să citiți această propoziție. Un procent de 93% din urbanizare are loc în țările sărace sau în curs de dezvoltare, precum și aproape 40% din expansiunea urbană din lume este în mahalalele din jurul orașelor. Previziunile arată că alte 2,5 miliarde de oameni se vor muta la centrele urbane până în 2050.
Raportul 2014 al “Perspectivele urbanizării mondiale”, eliberat de Divizia ONU pentru Populație (DESA) ia act de faptul că cea mai mare creștere urbană va avea loc în India, China și Nigeria.
“Gestionarea zonele urbane a devenit una dintre cele mai importante provocări de dezvoltare ale secolului 21. Succesul nostru sau eșecul în construirea de orașe sustenabile va fi un factor important în succesul agendei de dezvoltare al ONU post 2015”, a declarat John Wilmoth, director al diviziei de ONU pentru Populație.
Mii de kilometri de conducte alcătuiesc infrastructura de apă în fiecare oraș al lumii. Multe sisteme învechite irosesc apa potabilă decât să o livreze. În multe orașe cu creștere rapidă (orașe mici și mijlocii cu o populație mai mică de 500.000), infrastructura pentru gestionarea apei uzate este inexistentă, inadecvată sau depășită.
În fiecare an, începând din 1993, Ziua Apei se sărbătorește pe 22 martie. Anul acesta, tema generală este ”Apa și dezvoltarea sustenabilă.” Mai multe informații despre Ziua Apei, aici.
Niciun comentariu