Fiecare american folosește 7.500 de litri de apă pe zi, cea mai mare parte pentru alimente. Este nevoie de un litru de apă pentru a iriga o mâncare de o calorie. Utilizarea ineficientă a apei poate însemna că 100 de litri sunt folosiți pentru a produce o singură calorie. Irigarea ia până la 90% din rezerva de apă proaspătă în unele țări în curs de dezvoltare. La nivel global, agricultura este cel mai mare utilizator de apă, reprezentând 70% din totalul resurselor disponibile.
Până în 2050, agricultura va trebui să producă 60% mai multă hrană la nivel mondial și 100% mai mult în țările în curs de dezvoltare.
Creșterea economică și bunăstarea individuală fac trecerea de la diete bazate predominant de amidon la cele bazate pe carne și produse lactate care necesită mai multă apă. Producerea unui kg de orez, de exemplu, necesită aproximativ 3.500 de litri de apă, în timp ce 1 kg de carne de vită aproximativ 15.000 de litri. Această schimbare în dietă este are cel mai mare impact asupra consumului de apă în ultimii 30 de ani și este probabil să continue bine în mijlocul secolului XXI.
Ratele actuale de creștere a necesității agricole asupra resurselor de apă dulce din lume sunt nesustenabile. Utilizarea ineficientă a apei pentru producția vegetală epuizează acvifere, reduce cursurile de apă, degradează habitatele sălbatice și a provocat salinizarea de 20% din suprafața mondială de teren irigat. Pentru a spori eficiența în utilizarea apei, agricultura poate reduce pierderile de apă și, cel mai important, poate crește productivitatea culturilor cu privire la apă.
Cu agricultura intensivă într-o creștere continuă, poluarea apei se poate agrava. Experiența din țările cu venituri mari arată că o combinație de stimulente, inclusiv reglementarea mai strictă, executarea și subvențiile bine direcționate, poate ajuta la reducerea poluării apei.
În fiecare an, începând din 1993, Ziua Apei se sărbătorește pe 22 martie. Anul acesta, tema generală este ”Apa și dezvoltarea sustenabilă.” Mai multe informații despre Ziua Apei, aici.
Niciun comentariu