În țările în curs de dezvoltare responsabilitatea de colectare a apelor pentru fiecare zi cade în mod disproporționat asupra femeilor și fetelor. În medie, femeile din aceste regiuni petrec 25% din timpul unei zile aducând apă pentru familiile lor. Acesta este timpul petrecut de lucru nu la un loc de muncă generator de venituri, grijă pentru familie sau la școală. Investițiile în apă și canalizare arată câștiguri economice substanțiale. Fiecare dolar investit prezintă o revenire între 5 USD și 28 dolari SUA.
Schimbările climatice au un impact negativ asupra surselor de apă potabilă. Prognozele actuale arată că riscurile legate de apa dulce crește semnificativ odată cu creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, exacerbând concurența pentru apă între toate utilizările și utilizatorii care afectează resursele regionale de apă, energie și alimente. Combinat cu cererea sporită pentru apă, acest lucru va crea provocări imense pentru managementul resurselor de apă.
Riscurile naturale sunt inevitabile, dar se pot face foarte multe pentru a reduce numărul mare de decese și pagube materiale. Activitatea umană poate crea și accelera impactul dezastrelor legate de apă. Aceste amenințări au fost în creștere proporțional cu schimbările climatice și activitățile umane, în nordul și sudul planetei noastre, de la est la vest. Dar, cu pregătire și planificare, decese și pagubele pot fi scăzute. Comunitatea mondială s-a angajat la principiile de prevenire a dezastrelor și la acțiune în cazul producerii lor. Este nevoie acum de schimbări concrete și semnificative pentru a face acest lucru.
În fiecare an, începând din 1993, Ziua Apei se sărbătorește pe 22 martie. Anul acesta, tema generală este ”Apa și dezvoltarea sustenabilă.” Mai multe informații despre Ziua Apei, aici.
Niciun comentariu