Primăvara s-a instalat cu adevărat în aproape toată țara și a început să își arate frumusețea în multe dintre locurile de joasă altitudine din munții României. Spunem joasă altitudine pentru că la peste 2000 de metri, în masive precum Făgăraș, Bucegi ori Piatra-Craiului, zăpada încă este prezentă, ba chiar cu un risc ridicat de avalanșă din cauza temperaturilor ridicate de peste zi.
Pentru a te putea bucura în siguranță de câteva din frumusețile munților țării noastre, am pregătit 3 idei de drumeție pentru weekendul de 1 mai. Îți vom prezenta 3 trasee care pot fi parcurse împreună cu familia, care nu impun dificultăți și care îți vor bucura sufletul pe deplin.
Înainte de a începe, chiar dacă vorbim de trasee simple, regulile mersului pe munte rămân aceleași:
- Echipament adecvat: bocanci/ghete de munte, îmbrăcăminte completă + haine de rezervă, trusă ori elemente de prim-ajutor, rucsac confortabil;
- Provizii suficiente: apă și mâncare + ceva de rezervă pentru situații neprevăzute;
- Documentare: verificați prognoza meteo înainte de începerea traseului și documentați-vă cu privire la traseu – marcaje, distanțe, timpi, posibile zone de adăpost; prognozele meteo prezentate în acest articol sunt cele din data publicării lui;
- Nu vă asumați niciun risc. Muntele rămâne în același loc și la fel de frumos. Dacă prognoza meteo se schimbă și nu vă mai simțiți în siguranță, anulați plecarea.
Indiferent de lungimea și intensitatea traseului, regulile de bază trebuie luate serios în calcul. Numărul accidentărilor pe munte cauzate de lipsa echipamentului adecvat, de lipsa documentării ori de asumarea riscurilor inutile, este într-o continuă creștere, conform rapoartelor Salvamont.
Și acum să pornim pe munte!
- Munții Piatra-Craiului: Spectacolul brândușelor din Șaua Joaca.
Repere traseu: Sat Peștera – Șaua Joaca – Izvorul Dâmbovicioarei – Refugiul Grind și retur
Lungime traseu: 5,1 kilometri dus / 10,2 kilometri dus-întors
Timpul de parcurgere: 2 ore și jumătate la urcare, 1 oră și 45 de minute la coborâre. Ca să fii sigur că ai timp și de fotografii și de pauze mai dese ca să te bucuri de peisaj, ia-ți o marjă de 5 ore dus- întors.
Marcaje: Din satul Peștera, de la Casa Folea, pornești pe marcajul cruce roșie. Din Șaua Joaca vei face dreapta și vei intra pe o bucată comună cu marcaj cruce și linie roșie. După 20 de minute de coborât, vei face stânga, pe marcaj linie roșie până la Refugiul Grind.
Prognoză meteo pentru weekendul 29 aprilie – 1 mai: vineri și sâmbătă temperaturi maxime de 6-8 grade, cer parțial înnorat și precipitații spre finalul zilei; duminică vreme mai frumoasă, cu mai mult soare, fără precipitați. Detalii suplimentare.
Traseul începe din satul Peștera, mașina putând fi parcată în zona pensiunii Nobilis ori în apropiere de Casa Folea. Traseul începe cu o zonă de urcare lentă, pe un drum forestier, care îți va oferi niște priveliști frumoase asupra culoarului Rucăr-Bran și a satelor de pe acesta, dar și asupra întregii creste a Bucegilor, care acum încă are o „pălărie” de zăpadă. În scurt timp apoi vei intra în pădure, unde va și începe o urcare scurtă, iar nici 15 minute mai târziu ieși în Șaua Joaca, un luminiș întins, unde te vei întâlni pentru prima oară în această călătorie cu frumoasele brândușe de primăvară. „Maximul” lor a fost acum o săptămână și e posibil ca vremea capricioasă din ultimele zile să fi afectat câteva dintre flori, însă mai mult ca sigur că vei găsi un peisaj absolut minunat.
După pauza de relaxare și fotografii, poți continua traseul spre Refugiul Grind, care e la o altitudine puțin mai mare decât Șaua Joaca. Vei începe cu o coborâre pe un drum forestier prin pădure, iar apoi compensezi cu o urcare susținută pe o potecă frumoasă, până ajungi la refugiu, la aproape 1.600m altitudine. Vei găsi și aici celebrele brândușe, poate chiar și unele albe, care sunt puțin mai rare. De aici ți se va deschide și o frumoasă priveliște asupra crestei Pietrei-Craiului. Menționăm că pe ultima bucată de urcare spre refugiu sunt șanse mari să mai găsești porțiuni cu zăpadă. De aceea echipamentul adecvat e cu atât mai important.
De aici mai rămâne doar drumul de întoarcere, dar sigur te vei gândi la el abia după ce te vei bucura din plin de frumusețea peisajului.
2. Munții Măcin: Traseu de o zi pe Culmea Pricopanului
Repere traseu: Traseul începe de aici, imediat cum ieși din localitatea Măcin.
Lungime traseu: 12 km dus-întors
Timpul de parcurgere: 4 ore dus-întors. Ca să fii sigur că ai timp și de fotografii și de pauze mai dese ca să te bucuri de peisaj, ia-ți o marjă de aproape 5 ore pentru întreg circuitul.
Marcaje: Bandă albastră pe toată lungimea traseului.
Prognoză meteo pentru weekendul 29 aprilie – 1 mai: vineri vor fi ploi mai consistente în prima parte a zilei, în rest cer noros și cu temperaturi de până la 16 grade; sâmbătă și duminică soarele se va arăta puțin mai mult, temperaturile vor urca până la 18 grade, iar precipitații nu sunt prognozate în acest moment. Detalii suplimentare.
Parcurgerea traseului de drumeție Culmea Pricopanului din Munții Măcin va fi cu siguranță o experiență inedită. Te vei afla în cei mai vechi munți ai țării noastre, iar traseul îți va reaminti asta prin detaliile sale. Aflați în partea de nord a Dobrogei, între câmpiile întinse și traseul curbat al Dunării în drumul spre deltă, Munții Măcin te poartă într-o altă lume. Deși cel mai înalt vârf din Munții Măcinului are 467m (Vârful Țuțuiatul), când ești pe creastă (Culmea Pricopanului), trăiești niște experiențe similare cu unele de pe munți mai înalți.
Noi am început traseul pornind spre dreapta, din locul de parcare. Se poate și invers, poți alege așa cum preferi la momentul respectiv. Imediat cum intri pe traseu te întâmpină o vegetație bogată. Ai porțiuni de potecă prin mici desișuri de pădure, urci domol pe un deal care-ți servește drept încălzire, și nu după mult timp ajungi într-un loc în care începi să înțelegi istoria și geografia Munților Măcin. Cu o abatere scurtă spre dreapta de la traseu, vei ajunge pe o „terasă” în care stau așezate stânci desprinse din masiv, șlefuite de trecerea timpului, dar și a vântului. E o primă deschidere care își oferă o frumoasă priveliște spre culmea pe care o vei străbate. Este și un loc în care te vei opri să faci multe fotografii.
De aici traseul începe să urce mai susținut, asta până ajungi pe Vârful Sulucul Mare, a cărui altitudine este de 370 de metri. În continuare vei coborî și urca de mai multe ori pe vârfurile care se întrezăresc, iar relieful Măcinului va avea grijă să ai nevoie de câteva pauze ca să-ți mai tragi răsuflarea.
Străbătând Culmea Pricopanului în continuare, am mai ajuns și pe celelalte vârfuri de pe traseu: Sulucu Mic, Piatra Râioasă, Vraju și Caramalău. În a doua jumătate a traseului am trecut și pe lângă Sfinxul Dobrogea, un alt rezultat al măiestriei vântului. Îl vezi cum stă mândru și impunător și privește peste întreaga regiune a Dobrogei. Pare un bătrân înțelept care a învățat de la timp cele mai bune lecții. Poți face și un mic ocol să îl vezi mai de aproape, indicatoarele de pe traseu te vor ajuta.
Coborând de pe traseu, poate îți găsești timp să aștepți ora apusului la poalele muntelui. Va merita din plin.
3. Munții Bucegi: Cheile Zănoagei și Lacul Scropoasa
Repere traseu: Traseul începe de la campingul Zănoaga, care se află chiar la intrare în Cheile Zănoagei.
Lungime traseu: 6 km dus-întors
Timpul de parcurgere: 3 ore dus-întors, cu tot cu multe pauze de fotografii.
Prognoză meteo pentru weekendul 29 aprilie – 1 mai: vineri și sâmbătă se anunță ploi în a doua parte a zilei, iar temperaturile nu vor depăși 8 grade; duminică precipitațiile scad, mai existând riscul unor averse scurte spre final de zi. Detalii suplimentare.
Călătoria începe cu traversarea pe un pod a râului Ialomița și continuă pe o distanță de circa 3,2 kilometri (marcaj cruce albastră), pornind de la altitudinea de 1.371m și ajungând la 1.202m, pe malul Lacului Scropoasa. Practic, traseul spre lac presupune mai multă coborâre și nu te solicită aproape deloc. La întoarcere îți vei solicita mai mult picioarele, dar fără să faci un efort extraordinar de mare. Deși traseul e unul ușor (potecă de pădure, în mare parte, „presărată” cu bucăți mici de stâncă), are mici porțiuni unde trebuie să fii mai atent: traversarea de alte 2 ori a râului – prima pe un pod amenajat, a doua pe câteva trunchiuri de copaci; porțiunea cu bucăți mici de stâncă/piatră, dacă parcurgi traseul după ploaie, căci vor fi destul de alunecoase. Spre capătul traseului vei da de câteva construcții și de un pod. Poți face stânga și după 5 minute de mers pe drumul forestier să ajungi la Cascada 7 Izvoare sau poți face dreapta și în 10 minute ajunge la un pod peste Lacul Scropoasa, care îți oferă o priveliște absolut minunată. Returul prin Cheile Zănoagei spre camping durează cel mult o oră. Atfel, în 3 ore, cu tot cu pauze de odihnă și fotografii, reușești să vezi 3 locuri absolut miunate.
Vă dorim călătorii frumoase! Și nu uitați, pe munte siguranța trebuie să fie mereu pe primul lor. Asigurați-vă că aveți echipament potrivit, apă și mâncare suficiente, documentați-vă despre vreme și traseu și, foarte important, respectați natura! Nu lăsați gunoaie în urma voastră, nu rupeți plantele și încercați să aveți un impact minim asupra naturii.
Niciun comentariu