Numele său complet este Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor, a fost instituită de UNESCO şi se sărbătoreşte din 1995, în fiecare an, în data de 23 aprilie. Are 27 de ani, e la vârsta la care şi-a terminat deja studiile şi are un job de succes; noi o celebrăm pe ea, dar ea ne îmbogăţeşte, de fapt, viaţa în fiecare clipă. O ştim cu toţii pe numele ei mic: ”Ziua Cărţii”.
Îi plac petrecerile şi nu e mofturoasă când e vorba de citit! Fie că alegi să o serbezi la un Book Club cu prietenii, într-o librărie cu familia, la o sesiune de shopping într-un bookstore online ”ca fetele” sau ”ca băieţii” sau pur şi simplu în fotoliul tău preferat, cu o carte într-o mână şi o cafea ori un ceai în cealaltă, Ziua Cărţii se va simţi la fel de împlinită! Şi, ca să-ţi fie mai uşor să alegi, iată şi 5 sugestii pe care ți le recomandă comunitatea ”Reading is cool”:
Fizica Tristetii de Gheorghi Gospodinov
Gospodinov este cel mai popular şi apreciat scriitor bulgar al momentului; poet, romancier, dramaturg şi scenarist, a cunoscut prestigiul internaţional o dată cu publicarea primului său roman, în 1999. ”Fizica tristeţii” propune cititorului un personaj aparte: minotaurul rătăcit în labirintul timpului; sigur, minotaurul e un pretext pentru o călătorie prin poveşti pline de emoţie. Poveşti pe care le trăieşti zi de zi, orice bucată de cotidian poartă cu sine o poveste potenţială sau poveşti pe care le scoţi la suprafaţă din trecut, le îmbogăţeşti şi le dai sens în prezent.
Sălbaticul de Guillermo Arriaga
Pe Arriaga îl ştim, desigur, în calitatea sa de scenarist care a lucrat cu regizori celebri la realizarea unor filme reper, precum ”21 de grame” sau ”Babel”. Însă în postura de romancier îl vei descoperi ca pe o revelaţie. Arriaga are talentul de a te conduce în lumi dure, pline de personaje neaşteptate şi de situaţii limită. Situată la sfârşitul anilor ’60, în Mexic, acţiunea romanului te invită să urmăreşti două destine aparent independente: pe cel al unui adolescent care îşi pierde familia şi e mânat de răzbunare într-o lume a drogurilor, crimei şi corupţiei şi pe cel al unui inuit care porneşte din pădurile Canadei pe urmele unui lup.
Abatorul 5 de Kurt Vonnegut
Vonnegut a fost prizonier de război la Dresda, în 1945 şi a fost martor la distrugerea oraşului în urma bombardamentului; aşadar, leit motivul distrugerii Dresdei în romanul Abatorul 5 nu este întâmplător şi probabil forţa pe care o transmite cartea şi care a transformat-o, pe drept cuvânt, într-un fenomen literar îşi trage seva direct din emoţia autorului. Cartea aceasta a depăşit rapid graniţa genului SF şi a devenit una din cele mai tulburătoare manifeste anti-război ale tuturor timpurilor.
Copiii din miez de noapte de Salman Rushdie
E greu să te opreşti la un singur titlu de recomandat din opera lui Salman Rushdie, aşa că poți considera că le-am recomandat pe toate. Poți chiar închide ochii şi alege la întâmplare. Însă dacă, totuşi, îți pică mâna fix pe romanul acesta, să ştii că e despre 1001 de copii care s-au născut la miezul nopţii, fix în secunda dintre trecutul unei Indii aflate sub dominaţie britanică şi viitorul unei Indii independente, în noaptea dinspre 14 şi 15 august 1947. Sigur că, apărând pe lume în această secundă cu atâta încărcătură, aceşti copii deţin puteri supranaturale. Şi desigur că această carte a luat Booker Prize în 1981.
Inocenții de Ioana Pârvulescu
Ar fi păcat să nu încerci cartea aceasta! Nu doar pentru că Ioana Pârvulescu este o scriitoare valoroasă cu care ai şansa să dai nas în nas prin vreo librărie sau pe holurile vreunei universităţi, dar şi pentru că “Inocenţii” este o carte… frumoasă. Uf, coşmarul oricărui prof de literatură: să te întrebe cum e cartea şi tu să răspunzi că ţi-a plăcut sau e frumoasă! Dar ce să facem dacă e, pur şi simplu, frumoasă de-a binelea?
Iar acum, că ai lista de lecturi şi dispoziţia de sărbătoare la îndemână, adăugăm şi o invitaţie de a-ți crea un cont pe platforma readingiscool.ro, acolo prietenii noștri de la Reading Is Cool construiesc cea mai mare comunitate de cititori din România. Iar din secunda în care ţi-ai creat un cont, vrem să ştii că eşti o bucată din fundaţia comunităţii de cititori! Bine, e şi fun: îţi poţi crea liste personalizate, ai acces la recenzii şi articole pline nu doar cu informație, ci și cu emoţie, poţi adăuga cărţi în platformă, poţi să comentezi şi să schimbi impresii în secţiunile de comentarii de la fiecare carte şi poţi să participi, prin feedbackul tău, la dezvoltarea platformei!
La multe cărţi şi lecturi fericite îți dorim!
Niciun comentariu