Crăciunul fără cărți e ca bradul fără globuri. Umple-ți sărbătorile de povești
De Crăciun, unii fac sarmale, alții – cozonaci Eu fac liste de lectură. Pentru mine și pentru alții. Știți cum e, nu-i așa? Când ești doctor, oamenii te întreabă de simptome, când ești actor, așteaptă bancuri, iar când te ocupi cu scrisul, te caută de ,,Fie ca…’’. Sau cu sugestii de povești numai bune de pus sub brad.
M-am gândit mult, poate un pic prea mult, la o listă de cărți pe care să le recomand acum, cu puțin înainte de „the most wonderful time of the year”. Surprinzător, am pus pe listă mai multe cărți europene decât de obicei, chiar dacă americanii rămân preferații mei. Am ales câte ceva pentru fiecare vârstă, pentru fiecare gust și pentru fiecare prieten care știu că s-ar bucura să descopere sub brad o frumoasă completare a bibliotecii personale.
În fond, și-n imaginația mea vacanța de iarnă arată la fel ca la noi toți: cu valuri de relaxare, un fotoliu confortabil și o pătură asortată cu pijamaua, un ceai cald, o sticlă de apă și o carte. Una la câteva ore. În acest cadru idilic nu-mi rămâne decât să dispar în alte lumi, cu un teanc de volume care abia așteaptă să fie răsfoite. Ceea ce-ți doresc și ție.
- Ereditate de Miguel Bonnefoy
,,Cei care nu-și cunosc trecutul sunt condamnați să-l repete’’ scrie pe coperta cărții care a primit Premiul Goncourt, alegerea României 2020 și Premiul Librarilor, Franța 2021.
N-am știut dacă mi-au plăcut mai mult bărbații sau femeile din familia Lonsonier, dar știu sigur că suta de ani pe care o acoperă povestea a trecut mult prea repede. Aș mai sta un Crăciun să gust povestea acestei familii lipsite de rădăcini, dar înzestrate cu aripi, ale cărei speranțe zboară dintr-o parte în cealaltă a Atlanticului.
- Darul de Dr. Edith Eva Eger
Nu mă omor eu după cărți de dezvoltare personală, dar asta chiar m-a lovit drept una dintre cele mai oneste și mai convingătoare perspective asupra sinelui. Poate are legătură cu faptul că autoarea e genul de femeie care mi-ar plăcea să fiu la 92 de ani.
Las mai jos bucata care m-a atins profund și m-a făcut să o pun pe lista numai bună de dăruit: ,,Ne dezarmăm copiii atunci când le îndepărtăm orice fel de suferință. Îi învățăm că sentimentele lor sunt greșite sau înfricoșătoare. Un sentiment e doar un sentiment, nu există corect sau greșit.’’
Apoi mi-o imaginez pe autoare, supraviețuitoare a Holocaustului și consultant al Forțelor armate și navale ale Statelor Unite ale Americii, ieșind din scenă cu un grand battement.
- Femeia stângace de Peter Handke
Pe asta am ales-o doar pentru că e cel mai recent titlu al lui Handke publicat în seria de autor de la editura Art. Dar, sinceră să fiu, aș pune pe listă aproape fiecare titlu al acestui laureat Nobel pentru Literatură.
Exact așa cum o să fac mai jos cu:
- Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Frederik Backman
Sigur, preferata mea dintre scrierile lui Backman e ,,Un bărbat pe nume Ove’’, dar parcă bunica e mai duioasă și mai în ton cu spiritul Crăciunului. Supereroii sunt întotdeauna bineveniți, iar în vacanțe cu atât mai mult. Mai ales cele de iarnă, când imaginația se joacă mai mult în interior. Și când supereroul este o bunică și creează un întreg univers special pentru o fetiță de șapte ani, parcă simți cum se conturează o lume pe care vrei să o cunoști.
Îți recomand să începi lecturile din perioada asta cu cartea lui Backman dacă ți-e dor de duioșie și râs. Oricare dintre poveștile lui e un dar minunat de pus în sacul Moșului.
- Ascensiunea de Nikos Kazantzakis
Dacă îți plac jurnalele de călătorie și proza istorică îmbinată cu cea a credințelor religioase și politice, Ascensiunea e o alegere bună. E povestea inițiatică a lui Komas, un tânăr scriitor întors în Creta după cel de-al doilea Război Mondial. Își aduce cu el tot entusiazmul alături de proaspăta soție, Noemi, supraviețuitoare a Holocaustului. Și speranța că iubirea lor într-o nouă lume o va ajuta să depășească traumele.
- Ia o piersică – memoriile unui chef de David Chang
Nu toată lumea gătește de sărbători. Dacă ești dintre cei care aleg să se delecteze mai degrabă cu lectura, poți să îmbini gustul pentru citit cu cele din bucătărie. Cu adevărat o carte pe toate gusturile, adusă în România de prietenii de la Editura Publica.
,,David Chang este unul dintre cei mai iubiți chefi din lume, dar memoriile lui inspirate nu sunt doar pentru iubitorii de mâncare. Este unul dintre cei mai curajoși, mai deschiși și mai onești oameni pe care o să-i întâlnești vreodată. Această carte este pentru oricine s-a simțit vreodată marginalizat ori puțin ratat sau pentru oricine aspiră să devină antreprenor ori un om mai cumsecade.’’ (Adam Grant)
Poate te așteptai să recomand cărți cu și despre Crăciun. Bine, am și așa:
- Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie
Sigur este o alegere bună vrei să ieși din prea cunoscutele povești de Crăciun și-ți mai și plac misterele. E vorba de Agatha Christie până la urmă, așa că nu poate fi decât plin de suspans. O petrecere de Crăciun, musafiri nepoftiți, un testament în pericol și nelipsita crimă – asa își petrece Poirot vacanța. Ia-ți vinul și însoțește-l.
- Dacă ai de ales un cadou pentru cititorii mai tineri, copii, adolescenți, young adults deopotrivă, opțiunile sunt ultra-generoase. Încep cu un autor întreg, cu care pur și simplu nu ai cum să dai greș: alege orice carte cu semnătura lui Neil Gaiman pe copertă!
Iar dacă vrei ca experiența să fie completă, caută și un video în care să-l asculți citindu-și propriile povești. Promit că n-o să-ți pară rău.
- Ca un roman de Daniel Pennac
A fost, probabil, cea mai surprinzătoare carte pentru oameni mari descoperită într-o colecție pentru copii. Dacă ai timp (și știu sigur că ai, e Crăciunul!), stai cu atenție pe fiecare paragraf. O să fii surprins la câte întrebări răspunde și câte sfaturi minunate îți dăruiește dacă ești un părinte sau poate chiar un profesor (de literatură) care nu mai știe cum să-și apropie copiii de cărți.
- Eu și Moș Crăciun de Matt Haig
Dacă vrei să rămâi în atmosfera tipică sărbătorilor, cea cu emoții calde, cu duioșie și lapte cu cacao, Matt Haig e recomandarea potrivită. Cu rezerva că mă limitez să-i recomand cărțile pentru copii, căci cele pentru oameni mari nu sunt tocmai pe lista mea de favorite. Vei afla că nu e tocmai ușor să fii copil în Elfhelm, chiar dacă părinții tăi sunt Moș Crăciun și Mama Crăciun. E o carte pentru copii, dar zău că o merităm și noi, adulții, măcar un pic.
Înainte să crezi că asta e tot, îți mai fac cunoștință cu o lume proaspătă, căci nu putea să lipsească un nume românesc din listă. Mai ales că e vorba de o debutantă.
Selkie de Roxana Drăgănuță este o poveste pentru tinerii cititori scoasă în lume la editura The Writing Journey. Ei, dacă vrei să evadezi de-a dreptul într-o lume fantastică am doar o atenționare: o să-ți fie greu să pleci din ea. Nu e o lume printre stele, cum te-ai aștepta poate, ci una mult mai aproape de casa noastră, în adâncurile apelor globului, despre care nici cercetătorii nu știu mai mult de 5%.
Sirenienii, specie dotată cu inteligență și emoție umană, ruptă de pământeni ca să îi salveze și pe unii, și pe ceilalți, trăiesc acolo, printre alte secrete ascunse de oceane. Iubesc natura și o protejează, iar ea li se supune la rândul ei. Astfel, pot modela ape, pot provoca furtuni, cutremure și valuri uriașe. Selkie e unul dintre ei. Cel mai înfocat, poate. Ori cel mai răzbunător.
Și acum te las să alegi cum să compui teancul de cărți pentru vacanță. Pe al tău și pe al celor dragi, ca să vă potoliți setea de lectură.
Să ne fie sărbătorile de poveste și să nu uităm nicio clipă că Reading is Cool!
La mulți ani, cititori!
Niciun comentariu