Sunt mamă înainte de toate. Am un fiu pe care-l cheamă David și pe care toată lumea-l știe cu numele pe care și l-a dat singur când avea vreo 3-4 ani: Supereroul. Nici nu vă dați seama cu câtă presiune a venit numele ăsta. Să crești un copil e una, dar un Supereou? Ce soi de părinte trebuie să fii ca să te ridici la înălțimea unei asemenea misiuni? Mai ales când e primul tău copil, iar tu n-ai niciun antrenament să știi să fii părinte.
Așa m-am pus pe documentat și pe căutat modelul ăla de părinte care-aș vrea să fiu. L-am căutat peste tot și l-am găsit acum, într-una dintre cele mai duioase cărți pe care am avut norocul să pun mâna.
Radu Paraschivescu e unul dintre puținii români pe care-i citesc, dar pe care, în afară de calitatea lui de scriitor, îl admir și îl prețuiesc și pentru calitatea lui umană. Iar cartea lui, Recviem vesel pentru tata, n-a făcut decât să-mi confirme că omul și scriitorul împart o esență comună, o esență dintre cele mai fine transmisă firesc de un părinte așa cum ne-am dorit să fi avut cu toții. Sau să fim, pentru copiii noștri.
Povestirile lui Radu te poartă în copilărie în feluri pe care ai vrea să ți le ții lipite de suflet. Iar Clubul de Carte în care am vorbit despre amintirile lui a fost unul dintre cele mai calde și mai răscolitoare întâlniri între oameni care nu se cunosc, dar care își dau seama câte lucruri au în comun. Vă las mai jos câteva dintre gândurile cititorilor și invitația să-i faceți loc Recviemului pe lista de cărți de purtat prin viață:
,,Eram clasa a patra la revoluție și am rememorat, pe măsura ce înaintam în lectura cărții, amintiri din acea epocă despre care nu credeam că le voi putea privi cu umor. Are autorul un fel de a spune lucrurile, cu umor și bunăvoință, că tot ce am putut să fac a fost să zâmbesc la evocarea momentelor în care se lua curentul sau se stătea la coadă pentru achiziționarea bunurilor esențiale unui trai decent.’’ (Gabriela)
,,Citind aceasta carte mă gândeam: Oare câți si-ar fi dorit un părinte cum a fost tatăl scriitorului? M-am regăsit în foarte multe pasaje, mai ales în cele legate de fotbal, tatăl meu este un mare consumator de fotbal de fapt consumator de orice sport inventat. Am crescut într-o familie în care eram patru surori și toate eram doxa de istorie a sportului național și mondial. Nu ratam nici un campionat mondial sau european, fie el de fotbal, handbal, gimnastică, patinaj sau volei. Jocurile Olimpice erau un must. Am văzut podiumul la gimnastică individual compus la Sidney cu toate participantele României (Andreea Răducanu – aur, Simona Amânar – argint, Maria Olaru – bronz), victoriile echipei naționale de fotbal cu Anglia de la Mondialul din Franța din 1998 și Europeanul din 2000 și lista poate continua la nesfârșit. Cea mai frumoasa perioadă!’’ (Luminița)
,,Am zeci de bilețele galbene și roz lipite de filele cărții lui Radu Paraschivescu. M-am frăsuit cu mine și am rumegat, ce-mi place mai mult? Un fragment plin de erudiție și umor și jocuri delicioase de cuvinte, la care am râs cu mâna pe abdomen și mi-am dat lingvistic cu lingura-n cap și am tot deschis DEX-ul? Unul duios, cu dialogurile dintre cei trei, cu mama adorabilă și strigată până la final „fetiță”? Sau unul de relație autentică și fără perdea în creșterea bună a unui copil întreg la trup-minte-spirit cu așa părinți? N-am avut parte de timpul de „calitate” al familiei Paraschivescu, dar am avut multe meciuri din care sper că măcar acum învăț câte ceva ca mamă, și de ce nu, ca fiică.’’ (Ioana)
Recviem vesel pentru tata este un manual pentru părinți imperfecți pentru copii mai buni ca ei. A fost pe lista Reading is Cool – the Challenge, provocare la citit și Book Club susținute cu energie de AQUA Carpatica. Și merită să fie în bibliotecile voastre.
Intră în grupul Reading is Cool – The Challenge, urmărește recomandările și potolește-ți setea de lectură. Poți să le savurezi, eventual, cu niște AQUA Carpatica alături.
Niciun comentariu