Prima săptămână a lunii august (1-7 august) este dedicată alăptării și subliniază rolul important pe care aceasta îl deține atât pentru sănătatea bebelușilor, cât și a mamelor. Alăptarea este recunoascută ca fiind cea mai bună hrană pentru sugari și este recomandată ori de câte ori este posibil.
În această perioadă, hidratarea devine deosebit de importantă, deoarece producția de lapte matern crește semnificativ pierderea de apă a mamei, având în vedere că laptele matern este alcătuit în proporție de 90 % din apă. Mămicile care alăptează trebuie să consume o cantitate mare de lichide în fiecare zi pentru a evita deshidratarea. Alăptarea este și un proces al transferului de apă, pe lângă cel al proteinelor, mineralelor și a alor nutrienți care pleacă de la mamă la sugar. De aceea, e important să măriți consumul de fluide în timpul alăptării pentru a avea un flux sănătos al laptelui.
Cât de multă apă trebuie să beți când alăptați?
Consumul suficient de apă în timpul alăptării este esențial. Medicii recomandă o cantitate de fluide consumate în mod obișnuit de către mamele care alăptează în jur de 3,1 litri, comparativ cu 2,2 litri pentru femeile care nu sunt însărcinate și 2,3 litri pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, metabolismul, condițiile de mediu și activitatea sunt, de asemenea, factori importanți care trebuie luați în considerare. Spre exemplu, în zilele cu temperaturi ridicate sau în zilele foarte solicitante din punct de vedere fizic, cantitatea de lichide consumate ar trebui suplimentată.
Semnele deshidratării
Când nu beți suficiente lichide, puteți deveni deshidratate. Deshidratarea poate duce la constipație și la scăderea cantității de lapte matern. Dacă aveți oricare dintre simptomele enumerate mai jos, probabil că nu consumați suficientă apă sau alte fluide.
- Sete
- Gură uscată
- Urină de culoare închisă
- Urinare mai rară
- Ameţeală
- Slăbiciune
- Oboseală
- Durere de cap
Este destul de dificil pentru proaspetele mămici să monitorizeze cantitatea de lichide pe care o consumă în această perioadă. O modalitate bună de a vă aminti să vă hidratați este să consumați apă de fiecare dată când alăptați. Puteți consuma un pahar de apă chiar înainte sau după alăptare. De asemenea, aveți grijă să aveți mereu la îndemână o sticlă de apă, în rucsac, în mașină etc.
Este de preferat ca atunci când alăptați să consumați apă plată. Sucurile naturale de fructe pot fi consumate în măsura în care nu induc colici bebelușului alăptat (observați-i reacțiile), ceaiurile din plante sunt și ele recomandate. Ceaiurile negre sau verzi sunt contraindicate, la fel și cofeina, care trece în laptele matern. Băuturile carbogazoase dulci sunt contraindicate, iar alcoolul, complet interzis.
AQUA Carpatica este o apă minerală naturală oligominerală (cu un conținut redus de minerale), iar datorită conținutului foarte scăzut de sodiu și de nitrați poate fi consumată cu încredere de mamele care alăptează.
Niciun comentariu