Ziua Mondială a Apei are loc anual, pe 22 martie, ca mijloc de a atrage atenția asupra importanței apei potabile și pledează pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce.
O zi internațională pentru a sărbători de apă potabilă a fost recomandată la Conferința de 1992 Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare (UNCED). Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a răspuns prin desemnarea 22 martie 1993 ca prima Zi Mondială a Apei.
În fiecare an, Ziua Mondială a Apei scoate în evidență un aspect specific privind apa potabilă. În 2016, tema a fost “Apa și locurile de muncă”, iar în 2017 tema este cea a “Apelor reziduale”.
În prezent, 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă contaminată, care îi pune la riscul de a contracta holera, dizenteria, febra tifoidă sau poliomielita.
Obiectivele de Dezvoltare Sustenabile, o inițiativă lansată în 2015, includ o țintă pentru a asigura ca toată lumea să aibă acces la apă potabilă până în 2030, ceea ce face apa o problemă-cheie în lupta pentru eradicarea sărăciei extreme.
La nivel global, marea majoritate a apelor uzate din casele noastre, orașe, industrie și agricultură curge înapoi spre natură, fără a fi tratate sau reutilizate – poluarea mediului și se pierd nutrienți valoroși și a alte materiale recuperabile.
În loc să pierdem apă uzată, trebuie să reducem și să o reutilizăm. În casele noastre, putem refolosi grădini apa gri pe parcelele noastre. În orașele noastre, putem trata si refolosi apa pentru spații verzi. În industrie și agricultură, putem trata și recicla apa pentru sistemele de răcire și de irigare.
Prin exploatarea acestei resurse valoroase, vom face ciclul apei să funcționeze mai bine pentru fiecare lucru viu. Și vom contribui la atingerea obiectivului 6 din Planul de Dezvoltare Durabilă: reducerea la jumătate a proporției de ape uzate netratate, creșterea reciclării apei și reutilizarea în condiții de siguranță.
Niciun comentariu