Hidratarea este esențială în orice etapă a vieții noastre, însă în timpul sarcinii, este cu atât mai importantă, apa fiind un element cheie în dezvoltarea fătului. Dacă pentru copil, apa e necesară dezvoltării (la naștere, bebelușii au peste 70% apă în țesuturi), pentru mamă apa are rolul de a “spăla” toxinele acumulate în organism, cel mai mare risc în cazul deshidratării în timpul sarcinii îl reprezintă toxemia – acumularea toxinelor în sânge, care duce la rândul ei la preeclampsie și eclamsie, despresie, afecțiuni renale și hepatice sau chiar la naștere prematură sau avort în cazurile severe.
Apa transportă nutrienții în organism. Totul se transferă cu ajutorul apei în sange și apoi în placentă: absorbția de nutriente esențiale, vitaminele, mineralele, hormonii și tot ce are nevoie fătul pentru a crește. Tot apa ține la distanță durerile de cap și reglează temperatura corpului care crește în lunile de sarcină.
Apa elimina toxinele. Apa ajuta la dizolvarea toxinelor și la transportarea lor din rinichi prin urină. Consumând suficientă apa reduci riscul infecțiilor urinare, ajuți procesul de digestie și evitarea constipației.
Care este cea mai bună apă pentru tine?
Asadar, consumul de apa este printre cele mai importante obiceiuri din timpul perioadei de sarcină și asigură bebelușului, dar și mamei, un mediu sănătos pentru a se dezvolta. De aceea, e important ca apa pe care o bea mama și mai târziu și copilul să fie una echilibrata din punct de vedere al mineralelor și, probabil ce mai important, pură în mod natural, să nu conțină compuși toxici, cum sunt nitrații.
Nitrații sunt compuși derivați din azot, care se gasesc în circuitul natural al apei, iar odată ingerați, nitrații se transformă în nitriți – substanțe mult mai toxice decât nitrații, în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă pot fi: hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație, cianoza severă, chiar cancer.
Cantitatea de nitrați din apele potabile sunt o problemă la care viitoarele mame trebuie sa fie extrem de atente: maximul admis pentru adulți în România – 50 mg/l (NO3) – este mult prea ridicat atunci cand apa respectivă ingerată ajunge și în organismul fătului. De aceea, medicii specialiști recomandă ca această cantitate să fie de maximum 10 mg/l NO3, exact aceeași ca pentru bebeluși.
Nitrații ar putea fi dăunători pentru copii, dar ei pot fi, de asemenea dăunători pentru viitoarele mame. Există o corelație dovedită între malformații congenitale și nivel ridicat de nitrați în organismul viitoarei mame. Cercetătorii de la Universitatea din Texas au dat publicității un studiu care a examinat relatia dintre expunerea prenatală la nitrații din apă potabilă și anumite defecte de naștere. Ei au descoperit ca un aport mai mare de azotat de apă a fost asociat cu mai multe defecte de naștere. Concluzia a fost că gravidele și mamele care alăptează ar trebui sa evite apa potabilă având un nivel de nitrați mai mare de 10 mg/l NO3.
Care este cea mai bună apă pentru bebelușul tău?
Atunci cand vine vorba de hrana pentru copii, apa este cel puțin la fel de importantă precum laptele formulă pe care îl alegeți.
Nou-născuții sunt cei mai vulnerabili în ceea ce privește contaminarea cu nitrați, deoarece flora lor microbacteriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta cu aceștia. Astfel, nitrații se transformă în nitriți – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infecțioasă, urticarii și iritații – până la methemoglobinemie.
Methemoglobinemia este cea mai periculoasă afectiune pe care contaminarea cu nitrați la sugari o poate genera – afecțiune cunoscută și drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-născutului”). Această se manifestă întâi prin probleme respiratorii din cauza circulației inadecvate a oxigenului prin sânge, ducând rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. De aceea este atât de important ca hrana sugarilor să fie preparată cu o apă cu un conținut cât mai scăzut de nitrați.
Buni pentru plante, dar nu pentru oameni, nitrații pot fi inofensivi pentru organismul adult, însă nu și pentru cel al bebelușilor. Inodori, incolori și isipizi, nitrații pot fi găsiți în conținutul oricărei ape îmbuteliate de pe piață.
Alte criterii de luat în seamă la alegerea apei sunt:
- nivel scăzut de sodiu
- naturală, nu procesată sau purificată în mod artificial
- ușor alcalină în mod natural
- îmbogățită natural (nu CO2 adăugat artificial) în minerale precum calciu, magneziu and potasiu.
Niciun comentariu