Apa este un element central în toate sărbătorile românești, un punct de legătură între tradițiile din toate zonele țării. Fie că e vorba de superstiții, de obiceiuri locale sau ritualuri creștine, apa este mereu prezentă la momentele importante ale românilor, mai ales la sărbători.
Am făcut o listă cu mai multe obiceiuri din preajma Sărbătorilor de iarnă (de la Crăciun până la Bobotează) care au legătură cu apa. Sunt adunate din întreaga țară și datează de mii de ani, ca un martor al existenței noastre pe aceste meleaguri.
- În Bucovina, în Ajunul Craciunului se pun pe masă un colac și un pahar de apă, deoarece se crede că sufletele celor raposați vin în această noapte pe la casele lor, gustă din colac și-și uda gura cu apă.
- La cele trei sărbători mari – Crăciun, Paste și Rusalii – toți cei din casă să se sepele pe față cu apa în care au fost puși bani de argint pentru purificare și prosperitate.
- Dacă spălaţi rufe se spune că vă merge rău. Cei mai superstiţioşi spun că e bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.
- Se crede ca la miezul nopții, înspre Craciun, apa se preface în vin.
- În Maramureș, în Ajun, gospodarii pun o potcoavă într-o găleată cu apă şi a doua zi, prima cană o bea stăpânul casei, apoi copiii şi la urmă animalele, ca să fie sănătoase şi tari ca fierul din potcoavă.
- În unele zone, în seara de Ajun se pune sub faţă de masă coasă, ca să fie toţi sănătoşi, iar sub picioare toporul; alţii stau pe topor, ca să fie sănătoşi şi tari peste an ca fierul. Sub masă pun cofa cu apă, să le meargă bine la vite.
- Iordănitul femeilor este un obicei de Bobotează. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. În dimineaţa de Bobotează ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
- Înainte de a decora bradul de Crăciun, în perioada dinaintea Anului Nou, o ramură de copac, în general de măr, şi de a o pune în apă. Ramura înfloreşte până la Anul Nou, şi simbolizează viaţă nouă şi prosperitate. De aceea, multe din colindele noastre au ca refren cuvintele „flori dalbe, flori de măr”.
Voi ce tradiții de sărbători legate de apă cunoașteți?
Niciun comentariu