Istoria Lightwave Theatre Company a început în 2013, când regizoarea companiei, Cristina Andreea Ion, a fost selectată să reprezinte Romania la World Puppet Carnival din Indonesia. Imediat, au apărut și ceilalti membri pentru a putea participa. Astfel, s-a format Lightwave Theatre Company cu un nucleu dur de patru artiști păpușari. Ulterior, au apărut încă doi membri.
S-au zbătut foarte mult cu plecarea aceea, fiind o trupă la început de drum și, din păcate, nu au reușit să strângă banii necesari decolării de pe pământ românesc. Nu s-au lăsat doborâți de această piedică și, după șase luni, au pus în scenă primul spectacol, pe 1 martie, la Godot – Reflection. Surprinzător, atunci a aparut și primul lor partener într-o perioadă în care erau necunoscuți publicului. Nimeni nu știa că Lightwave există, dar la AQUA Carpatica avem încredere în proiectele în care se pune suflet, entuziasm și pricepere așadar ne-am oferit să îi ajutăm cu promovarea, așteptând împreună cu ei momentul succesului.
La trei luni după premiera Reflection, au lansat Iubitafizica, un spectacol cu șapte păpusi în mărime naturală dupa cartea cu același titlu scrisa de Iulian Tănase și realizat exclusiv prin crowdfunding pe platforma We Are Here. Ziua de 27 iunie 2015 va rămâne pentru totdeauna în memoria lor (dar și a noastră) ca un nou început. Au jucat în fața unei săli pline ochi, cu vioară live asigurată de Iustin Galea.
Activitatea Lightwave Theatre Company a continuat, așadar, cu două spectacole diferite și, începând cu vara lui 2014, au participat la primele festivaluri: Puppets Occupy Street din Craiova, Bucharest Fringe Festival, Festivalul Vin’ la Teatru din Focșani, Festivalul Internațional al Teatrului de Animație organizat de Teatrul Țăndarică și Izmir Internațional Puppet Days din Turcia. Urmează să participe anul acesta la festivalul 25 ore de teatru non-stop de la Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad și Festivalul Internațional Pierrot din Bulgaria. Desigur, există alte festivaluri înca neconfirmate oficial.
Începutul a fost foarte dificil: conceperea unui spectacol este laborioasă pentru ca ei își construiesc singuri păpușile, proces care poate dura săptămani sau luni de zile, cum a fost în cazul spectacolului Iubitafizica. După luni de muncă, s-a întâmplat să joace și în fața câtorva oameni, până când a auzit lumea de ei, dar nu s-au demoralizat și au perseverat într-o artă prea puțin cunoscută în România. Păpușile, aici, sunt pentru copii. Ei încearcă să spargă acest stereotip și să arate că poți crea orice fel de poveste pentru oameni mari cu păpuși. Acum, se întampla să joace și două spectacole pe seară datorită cererii publicului. Au avut două asemenea seri luna trecută, însă sunt prea solicitante din punct de vedere fizic și emoțional.
Păpușile pe care le au pot fi mânuite, de regulă, de mai mulți păpușari simultan. Dacă este vorba despre cele complet articulate, e nevoie de trei sau patru, în funcție de greutatea lor. Cele compuse, adică legate pe corpul păpușarului și care împrumută picioarele mânuitorului, necesită un singur om. Le place să combine tehnicile pentru a oferi o experiență cât mai diversificată spectatorilor. Recordul lor este de trei păpuși mânuite simultan de patru păpușari, într-o scenă din spectacolul Reflection. Pe de alta parte, recordul la numărul de păpuși într-un singur show – Iubitafizica (șapte, tot în patru mânuitori).
Înainte ca lumea să afle de ei, cei care veneau la spectacolele Lightwave Theatre Company aveau o reticență, neștiind exact la ce să se aștepte, dar plecau uimiți de ceea ce au văzut. De regulă, se aude la finalul showului Iubitafizica un murmur și atunci știu că și-au atins ținta. Întreaga lor activitate este un proces de învățare: învață în timp ce lucrează și evoluează de la un spectacol la altul. Scurta lor istorie îi plasează încă în faza de experiment. Au întâmpinat greutati în construcția păpușilor, au ales metode greșite, le-au corectat, au învățat din mers și continuu pentru că sunt la început de drum.
Showul de talente a venit ca o oportunitate de a arata lumii ceea ce fac. Au preferat să aștepte doi ani până să participe. Nu erau pregatiți, atât ca mod de a construi păpușile dar și ca mânuire. A trebuit să se perfecționeze tehnica pentru a fi îndeajuns de siguri pe ei astfel încât să poată aparea în față a milioane de privitori. Și-au calculat bine pașii, așa cum face orice păpușar, atunci când mânuiește alături de alții, și au ales să participe în ediția din 2015.
Compania Lightwave Theatre nu știe ce îi rezervă viitorul. Tot ce contează acum este conceperea momentului din semifinala emisiunii, spectacolele Reflection și Iubitafizica, dar și festivalurile atât confirmate cât și neconfirmate.
Ne bucurăm că am fost alături de ei încă de la început și vom continua să o făcem.
Niciun comentariu