În 1637, filozoful și matematicianul René Descartes scria pentru prima oară despre structura fulgilor de zăpadă. După trei secole și zeci de mii de viscole, oamenii de știință încă nu pot explica în totalitate cum se formează aceștia într-un mod atât de original și unic.
Kenneth Libbrecht, profesor de fizică la California Institute of Technology și un pasionat fotograf de fulgi alături de John Hallett, director al Laboratorului de Fizica Gheții de la Desert Research Institute din Reno, Nevada sunt doi dintre experții care au studiat cel mai mult cristalele de gheață. De altfel, ”cristale de gheață” este termenul preferat de oamenii de știință deoarece el reprezintă un singur cristal, în timp ce ”fulg” e un termen mai general pentru că el poate fi un cristal individual, mai multe sau un conglomerat.
Misterul este morfologia lor sau forma. Cristalele de gheață se formează din vapori de apă care îngheață pe o bază formată dintr-o particulă de praf în interiorul norilor. Din experimentele făcute în laboratorul său, Libbrecht a ajuns la concluzia că acestea se formează în funcție de temperatură, dar și de gradul de umiditate sau de puterea vântului, dar încă nu s-a găsit întreaga explicație a fenomenului și nu există niciun șablon, nu s-au găsit doi fulgi la fel formați în aceleași condiții, deși sunt catalogați după anumite caracteristici generale. Alfel, glumește profesorul Libbrecht, e posibil să fi existat doi fulgi identici, dar e imposibil să aflăm.
Fulgii de zăpadă încep să se formeze de la 0 grade Celsius (32° Fahrenheit) și cu cât scade temperatura, cu atât apar mai multe coloane de gheață. La – 15 grade Celsius, fulgii devin mari și plați. Cu cât umiditatea atmosferică este mai mare, cu atât vor avea structuri mai complexe. De fapt, forma finală a unui fulg de zăpadă este o poveste a istoriei sale. Marginile exterioare sunt istoria recentă, în timp ce interiorul are informații despre originea sa.
În 1951, oameni de știință dintr-o organizație numită ”Asociația Științelor Cistoferice (International Association of Cyrospheric Sciences – IACS) a făcut o clasificare a fulgilor în 10 forme de bază, clasificare folosită și în prezent.
Am găsit și un video explicativ care ilustrează formarea unui fulg complex.
Niciun comentariu