Leonardo da Vinci este, poate, unul dintre cei mai celebri polivalenti din istorie, ariile sale de expertiza intinzandu-se in arta si stiinta: pictor, sculptor, geolog, botanist, arhitect, inginer, filozof, muzicican si inventator. La toate acestea se adauga si o pasiune pentru studiul fluidelor, apa fiind un motiv central in operele sale de arta, dar si sursa continua de inspiratie. De aceea, am preluat de la Leonardo motto-ul acestui blog: “Apei i-a fost data puterea de a deveni seva vietii pe pamant.”
Leonardo da Vinci s-a nascut in Toscana, in 1452, in oraselul Vinci, tatal lui fiind un cunoscut notar in oras, iar mama lui, o femeie simpla de la tara. In casa copilariei sale a beneficiat de ucenicia pictorului si sculptorului Andrea del Verocchio si intrat in breasla sa in 1472. Inca de la inceput, Leonardo a dovedit un talent extraordinar pentru pictura. Si-a dedicat cariera timpurie picturii, fiind un foarte fin observator al naturii. In 1473 a desenat valea raului Arno, cel de-al treilea rau ca marime din Italia. In jurul anului 1482 s-a mutat la Milano si a devenit o mica celebritate locala, in special in calitate de pictor al ducelui, dar si de consultant pe probleme de arhitectura. Leonardo a locuit in mai multe orase din Italia (Mantua, Venetia, Florenta, Roma) pana sa se mute in Franta, unde a murit in anul 1519.
Despre apa, se spune ca Leonardo da Vinci a mai spus si ca: “e cea care conduce natura: fara ea, nimic nu-si mentine forma.” Fascinatia sa pentru apa nu s-a rezumant la miscari de suprafata ale apei, asa cum ar fi interesat un artist pentru a captura reflexia luminii intr-o pictura, ci intr-o maniera mult mai profunda. El voia sa inteleaga miscarile complexe ale apei: vartejurile, vortexurile si valurile, facand o paralela intre apa si parul uman, asa cum a desenat mai jos imaginea barbii unui batran.
De asemenea, Leonardo vedea asemanari intre sistemul de afluente si confluente ale unui rau si ramificatiile unui arbore. El avea o teorie care este considerata si acum piatra de temelie a hidrologiei: “Pamantul, ca si corpurile vietuitoarelor, este intersectat de ramificatii ale apelor care sunt in legaturi si au rolul de a oferi substante nutritive si viata Pamantului si tuturor creaturilor vii. Acestea vin din adancurile oceanelor si, dupa multe schimbari, se reintorc aduse de raurile create de aceste izvoare din adancuri…”
Cu 200 de ani inainte de Newton, Perrault and Halley, Da Vinci lansa teorii descriind si clasificand procesele hidrologice, fiind primul care a spus ca apa trece de nenumarate ori prin sistemele raurilor, insumand volume mai mari in acest proces decat cantitatea de apa continuta de oceanele lumii.
El a studiat si pe marginea fenomenelor distructive legate de apa (inundatii, revarsari si furtuni), cautand solutii si sisteme de miscari controlate ale apei si facand echipa cu Nicolo Machiavelli in incercarea de a devia raul Arno intr-un sistem de canale ca sa irige valea raului si sa creasca economia agricola a zonei. In acest fel, Florenta ar fi devenit o putere economica mondiala la acea vreme. Din pacate, planurile lor au fost zadarnicite de o serie de inundatii, dar se spune ca Valea raului Arno este cea din spatele tabloului Mona Lisa.
Valea raului Arno desenata de Da Vinci in 1473
Lucrarile sale au fost insumate intr-un studiu – Despre originile si destinul apei – cu 7 capitole care sta la baza hidrologiei moderne: 1) hidrologia inainte si dupa Da Vinci, 2) relatia sa cu apa, 3) atmosfera si structura ei, constituenti si procese, fenomene meteorologice si modalitati de masurare, 4) structura a apei, care descrie pamantul ca un suport pentru circuitul apei, un corp viu, teoria sa despre eroziune ca o remodelare constanta sub efectul placilor tectonice, 5) circuitul apei in natura, 6) studiul apei in miscare si maximizarea valorii economice a cursurilor raurilor, 7) mostenirea si impactul studiilor lui Leonardo da Vinci asupra stiintelor legate de apa.
Fascinatia sa pentru proprietatile apei s-a extins si la legile fizicii, Leonardo fiind printre parintii hidraulicii modrene, schite ale masinariilor sale fiind inspiratie si material pentru dezvoltarile tehnologice ulterioare. O parte dintre acestea pot fi vizitate la Muzeul Leonardo da Vinci din Florenta.
Un geniu precum Leonardo a plecat de la studiul apei in pictura si observarea atenta a interactiunilor apei cu mediul inconjurator si a ajuns sa dezvolte teorii complexe, mult inaintea timpului sau.
Niciun comentariu