"Apei i-a fost data puterea de a deveni
seva vietii pe pamant."

Leonardo da Vinci
Home / Legea Apei

Legea Apei

Protejarea calitatii apelor reprezinta un element cheie al politicii europene de mediu. Deoarece calitatea surselor de apa nu este controlata eficient in interiorul frontierelor naturale, s-a simtit nevoia unui cadru legislativ la nivel european pentru a reglementa acest lucru. Astfel, in 1991 a aparut Directiva UE privind nitratii (91/969/CEE), unul din primele texte legislatie ale UE destinat sa controleze poluarea si sa imbunatateasca calitatea apei.

Statele membre UE au elabora 300 de programe de actiune in acest sens, Romania avand la randul ei unul – Planul de implementare a Directivei 91/676/EEC privind protectia apelor impotriva poluarii cauzate de nitratii proveniti din surse agricole.

Valori maxime admise in Europa

In cadrul UE, valoarea maxima admisa a concentratiei nitratilor in apa potabila este de 50mg/l. Deoarece multi medici considera chiar si aceasta valoare prea ridicata, in special pentru sugari si copii mici, multe tari din UE au redus si mai mult nivelul concentratiei maxime admise de nitrati in apa potabila. Spre deosebire de acestea, Romania a preluat ca atare limita impusa de catre UE.

Legea Apei

Este o initiativa care susţine introducerea continutului de nitrati pe etichetele tuturor apelor minerale din Romania si de a schimba cadrul legislativ cu privire la concentratia maxima admisa de nitrati in apa potabila.

Conform legislatiei in vigoare si a normelor de comercializare a apelor minerale naturale din Romania, limita maxima admisa pentru nitrati este de 50 mg/l, pe cand in cazul bebelusilor si copiilor, pediatrii din intreaga lume recomanda un maximum de 10 mg/l si considera ca cifra in vigoare este mult prea permisiva. In plus, afisarea valorii concentratiei de nitrati nu este obligatorie prin lege.

Legea Apei isi propune sa stranga 100 000 de semnaturi pentru a putea face aceste schimbari benefice pentru toti consumatorii apelor minerale naturale din Romania. Daca nu ai facut-o deja, te invitam sa semnezi petitia pe Legea-apei.ro.